Зеленський вніс до ВР законопроект про початок роботи Вищого антикорупційного суду

8 липня президент України Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроект, який допоможе запобігти перенавантаженню суддів Вищого антикорупційного суду та сприяє ефективнішому розгляду кримінальних проваджень щодо корупційних злочинів

Про це повідомила прес-служба президента.

У змінах до Закону України “Про Вищий антикорупційний суд України” запропоновано, щоб згадана інституція зосередилася на кримінальних провадженнях, що внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань з дня початку роботи цього суду або до дня початку його роботи, якщо досудове розслідування здійснюється або здійснювалось детективами НАБУ і закінчено прокурорами САП, йдеться у повідомленні.

Зазначено, що після початку роботи ВАКС слідчі судді інших судів перестануть приймати до розгляду клопотання і скарги, суди першої інстанції – обвинувальні акти та інші документи, апеляційні суди – апеляційні скарги.

Водночас, клопотання і скарги, що вже надійшли до слідчих суддів інших судів, але не були розглянуті до дня початку роботи ВАКС, передаються до згаданого суду. Якщо розгляд у судах першої та апеляційної інстанцій не завершено до дня початку роботи ВАКС - ці провадження також передаються до згаданого суду в установленому порядку.

Станом на травень поточного року без запропонованих президентом Володимиром Зеленським змін до вищезгаданого суду мають потрапити близько 3600 кримінальних проваджень, з яких лише 5% – стосовно високопосадової корупції, яку розслідували детективи НАБУ.

Тексту закону ще немає.