"Компанія-прокладка" привласнила 50 млн Укрзалізниці

Укрзалізниця передала до правоохоронних органів інформацію про незаконну діяльність онлайн-системи продажу квитків ТОВ "Уніт"

Про це повідомила прес-служба УЗ.

За словами директора філії "Головного інформаційно-обчислювального центру" АТ "Укрзалізниця" Олександра Войтка, "компанія-прокладка" створила платіжний шлюз і заволоділа коштами перевізника на 51,2 млн грн.

"Розробник онлайн-системи продажу квитків ТОВ "Уніт" став "прокладкою" між Укрзалізницею та клієнтом при купівлі квитків через інтернет. Так, лише впродовж 2017-2018 років керівники цієї приватної компанії в змові з колишніми працівниками Укрзалізниці заволоділи коштами товариства на загальну суму близько 51,2 млн грн. Усі факти щодо незаконної діяльності передані до правоохоронних органів", - йдеться у повідомленні.

Войтко пояснив, що компанія "Уніт" розробила сайт онлайн-продажу квитків booking.uz.gov.ua таким чином, щоб при оплаті квитків банківськими картками використовувався платіжний шлюз.

"У ході перевірки ми встановили, що, як не дивно, компанія-розробник прописала на сайті власний платіжний шлюз — Plategka.com. Після чого вони уклали низку "ексклюзивних" угод з банками-еквайрами в якості "агента", згідно з якими банки зобов’язані виплачувати ТОВ "Уніт" так звану "винагороду агенту" в розмірі 0,8% за кожну успішну транзакцію купівлі пасажирами квитків", — зазначив він.

За його словами, Укрзалізниця вважає такі дії незаконними, адже угода між Укрзалізницею та ТОВ "Уніт" не передбачала використання шлюзу компанії-розробника.

У ситуації, яка склалася з ТОВ "Уніт", Укрзалізниця прийняла рішення про розробку власної системи онлайн-продажу квитків.

"Ми вже розпочали розробку альтернативного сервісу та звернулися до провідних банків країни з пропозицією заключити прямі договори на використання їх шлюзу, без компаній-посередників. Після отримання їх пропозицій буде обрано найбільш вигідну. Впевнений, це дасть змогу навіть знизити вартість квитків", — сказав Войтко.