Україна закликала світ відреагувати на затримання в Москві 45 кримських татар

МЗС України висловило протест проти затримання силовиками в Москві 45 кримських татар, які зібралися біля Верховного Суду РФ на акцію підтримки співвітчизників, засуджених за сфабрикованими звинуваченнями у "тероризмі"

Про це повідомляє прес-служба МЗС України.

"Разом з вчорашнім розгоном пікету кримських татар поблизу Кремля, сьогоднішнє безпідставне затримання вкотре продемонструвало незмінність репресивної політики РФ стосовно кримських татар, спрямованої на витіснення кримськотатарського народу з тимчасово окупованого півострова. Саме ж рішення Верховного Суду РФ щодо апеляційної скарги на рішення Північно-Кавказького окружного військового суду у "cправі Хізб ут-Тахрір", яке на декілька місяців зменшує багаторічні строки ув’язнення незаконно утримуваних громадян України, є цинічним знущанням над українськими політичними в’язнями. Воно також вчергове підтверджує факт відсутності справедливого та незалежного судочинства в РФ", - йдеться у повідомленні.

Українське дипломатичне відомство звернулося до світової спільноти із закликом засудити дії РФ, а також посилити політико-дипломатичний і санкційний тиск на державу-агресора, щоб змусити її звільнити незаконно утримуваних громадян України.

"Закликаємо міжнародну спільноту засудити ці неправомірні дії Російської Федерації і посилити політико-дипломатичний та санкційний тиск на державу-агресора з метою припинення порушень прав людини та переслідування кримськотатарського народу, а Російську Федерацію - негайно звільнити незаконно утримуваних в РФ громадян України", - наголосили в МЗС.