До 2050 року кількість працюючих в Україні скоротиться на третину - прогноз МВФ

Згідно з прогнозом Міжнародного валютного фонду, чисельність робочої сили в Болгарії, Латвії, Польщі та Україні скоротиться до 2050 року більш ніж на третину

Про це йдеться в новій доповіді Міжнародного валютного фонду.

Населення Центральної, Східної та Південно-Східної Європи (CESEE) країн, за винятком Туреччини, значно скоротиться протягом наступних 30 років через низьку народжуваність та еміграцію.

Як відзначають експерти фонду, ці зміни будуть мати значні наслідки для економічного зростання, рівня життя та фінансової стабільності стійкість.

Зокрема, фонд прогнозує, що незважаючи на законодавче збільшення віку виходу на пенсію в цих країнах, очікується зниження числа працюючих.

Згідно з даними МВФ, чисельність робочої сили в Болгарії, Латвії, Польщі та Україні скоротиться до 2050 року більш ніж на третину.

І навіть в деяких з більш м'яких випадків (наприклад, Словаччина і Сербія), робоча сила зменшиться на 20% до 2050 року.

Як наголошується в доповіді, політика залучення мігрантів використовувалася в деяких випадках для вирішення сезонної нестачі робочої сили. Наприклад, Чехія, Польща та Словаччина нещодавно спростили процедури для х іноземних працівників з окремих країн, що не входять в ЄС (особливо України). Тим не менше, більшість CESEE країни не мають довгострокових стратегій для внутрішньої міграції, вважають в МВФ.

Читайте також: Українців стає все менше. Що нас чекає: мігранти чи забуття