Хабарі, відкати, грошові повинності: Супрун розповіла, як "медичні феодали" наживаються на пацієнтах

Київського лікаря звільнили після оприлюднення ним відвертого відео, в якому він розповів про корупцію, побори та приниження лікарів у своєму медзакладі

Історією лікаря Романа Горобця поділилась у Facebook Уляна Супрун.

Роман Горобець 12 років працює лікарем-ортопед-травматологом в одній з київських лікарень. Але його звільнили після того, як він опублікував відео, в якому розповів про корупцію, побори та приниження лікарів у своєму медзакладі.

"Роман розповів, що керівники медзакладу змушували його відправляти пацієнтів в аптеку замість обстеження, про те, що пацієнти мали купувати вакцини, на які були бюджетні кошти. Про побори у вигляді благодійних внесків, які лікарі та медсестри були змушені збирати під тиском керівництва. Про те, як незгодним медикам погрожували звільненням, тисли та залякували", - зазначила Супрун.

Вона додала, що фактично Роман у своїх відео описав, як "по всій Україні роками працює медична система", де "корупція на кожному рівні управлінської вертикалі".

Трансформація системи охорони здоров’я, вважає Уляна Супрун, дуже лякає "медичних феодалів", бо позбавляє їх безмежної влади і контролю грошових потоків.

Вона наголошує, що однією зі складових трансформації є автономізація медичних закладів. "Вони мають отримувати кошти від НСЗУ не за сам факт свого існування як зараз, а за надані пацієнту медичні послуги. Так уже працює сімейна медицина, а з наступного року працюватимуть всі рівні медичної допомоги", - пояснила Супрун.

В. о. міністра зазначила, що сьогодні головлікарю щороку гарантовано надаються кошти для того, щоб "заробляти на відкатах, хабарах і сплаті "повинностей" від лікарів". 

"З 2019 року в Україні поступово зникає як така посада головного лікаря - ці обов’язки розділяються на лікарські та менеджерські. Для цього запроваджуються дві окремі посади - директора та медичного директора. Це дасть змогу оптимізувати роботу та унеможливити зосередження влади та доступу до бюджету в одних руках. Крім того, на ці посади обиратимуть на прозорому конкурсі із залученням громадськості, а не призначатимуть за домовленістю. Тож "купити" посаду головного лікаря стало значно складніше", - пояснила Супрун.

Вона нагадала про прозорі програми державних закупівель ліків через міжнародні організації. "Кожен може дізнатися, чи є необхідні препарати в певному медичному закладі. У громади також тепер значно більше інструментів для моніторингу закупівель лікарні та відповідного реагування", - прокоментувала в. о. міністра.