"Скіфське золото" залишається в Амстердамі ще на 6-9 місяців: суд відклав рішення

Суд у Нідерландах відклав остаточне рішення у справі про "скіфське золото" на 6-9 місяців, сторонам дали два місяця на надання додаткової інформації

Про це повідомляється на сайті Апеляційного суду Амстердама.

"Музей Алларда Пірсона може залишити скарби Криму в очікуванні остаточного рішення в ході судового розгляду. Нідерландський закон про спадщину не застосовується до справи. Апеляційному суду потрібна додаткова інформація від сторін про ймовірне право власності", – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що сторонам виділено 2 місяці для надання запитуваної судом інформації, а вже потім суд розгляне справу далі.

"Остаточне рішення можна очікувати через 6-9 місяців", – повідомляє прес-служба суду.

Апеляційний суд постановив, що "з огляду на складну політичну та правову ситуацію в Криму музей Алларда Пірсона не може розумно оцінити, хто з кандидатів має право претендувати на скарби Криму".

"У той же час, музей належним чином зберіг кримські скарби в очікуванні остаточного рішення. За цих обставин музею дозволено призупинити своє зобов’язання із доставки скарбів Криму в очікуванні остаточного рішення", – йдеться в повідомленні.

У березні Апеляційний суд Амстердама назвав орієнтовною датою винесення рішення у справі про "скіфське золото" – 11 червня, але потім термін було змінено на липень. 11 березня цей суд почав розглядати апеляцію музеїв анексованого Росією Криму на рішення про повернення Україні колекції "скіфського золота".

У грудні 2016 року Окружний адміністративний суд Амстердама (Нідерланди) ухвалив рішення про те, що експонати кримських музеїв з колекції "Крим – золотий острів у Чорному морі» (так зване "скіфське золото") повинні бути повернуті в Україну.

Колекцію "скіфського золота" вивезли з Криму на виставку в археологічний музей Алларда Пірсона в Амстердамі на початку лютого 2014 року, ще до анексії Криму Росією. Через анексію (яку Нідерланди не визнають) виникло запитання, кому повертати кримську колекцію.

Україна вимагала від музею повернути експонати.