В Україні можуть з’явитися мости, за проїзд якими треба платити

Міністерство інфраструктури України пропонує будувати платні мости за рахунок приватного підрядника

Про це сказав заступник міністра інфраструктури України з питань європейської інтеграції Віктор Довгань в інтерв'ю Інтерфакс-Україна.

"Треба й деякі мости зробити платними", - сказав Довгань. 

Він зазначив, що більшість мостів - довгобуди, які будуються протягом 15 років. Такі, наприклад, як Подільсько-Воскресенський міст у Києві або запорізький, і вони забирають гроші з місцевого бюджету.

"Візьмемо американську модель: даємо це приватному підряднику (Володимиру Кличку це неодноразово пропонувалося). Підрядник зводить прозоре фінансування, ми його погоджуємо, підписуємо і далі він просто бере плату за проїзд ...", - сказав Довгань.

При цьому він додав, що в першу чергу, потрібно переходити до платних доріг.

"Це треба робити терміново і в першу чергу почати з Кільцевої дороги Києва, оскільки вона переповнена і люди часто їздять по узбіччю. Одеська траса також переповнена", - зазначив Довгань.

За оцінками Мінінфраструктури, всього на будівництво доріг в Україні (в рамках Національної транспортної стратегії) до 2030 року потрібно закласти 50 млрд євро. 

"Якщо буде постійне фінансування, ми виходимо десь на 35 млрд євро з держбюджету. Решта 15 млрд повинен дати приватний інвестор", - зазначив Довгань.