Міжнародні закупівлі ліків принесли державі 5-разову економію, - МОЗ

Закупівлі ліків через міжнародні організації показали економію більш ніж у 5 разів

Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я.

З 2015 року закупівлі ліків за державний кошт почали здійснювати через міжнародні організації. Нові ефективні та прозорі процедури за оцінками Рахункової палати дозволили заощаджувати до 40% бюджетних грошей та закуповувати деякі препарати в десятки разів дешевше. Наприкінці 2018 року було створено ДП "Медичні закупівлі України". 

"У березні 2019 року відбулися перші успішні аукціони державного підприємства за кошти Глобального фонду. Результати показали, що закупівельна агенція отримує значно нижчі ціни на лікарські засоби, ніж середня ціна постачальників у ProZorro. Наприклад, за результатами аукціону на закупівлю Ганцикловіру ціна знизилася до 500 грн за флакон 500 мг, що на 34% дешевше за мінімальну в ProZorro за 2018 рік -  757,56 грн", - повідомили у МОЗ.

Наразі закупівлі лікарських засобів та медичних виробів здійснюються за підтримки таких міжнародних партнерів як USAID (проекти SAFEMed та TAPAS), UNDP, World Bank, МФ "Відродження" та Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом і малярією.

Агенція проводить закупівлі за кошти Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом і малярією (The Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria) через українську електронну систему ProZorro.

"Останні закупівлі показали економію більш ніж у 5 разів. Наприклад, препарат триметоприм на виконання програм Глобального фонду ДП “Медичні закупівлі України” закупило за ціною 289 тис. гривень за лот, тоді як очікувана вартість складала 1,9 млн. гривень. Економія на цих закупівлях сягнула 85%", - наголосили у міністерстві.