В енергетичному секторі України впроваджують інноваційні цифрові технології

Інноваційні технології стають невід'ємним атрибутом в енергетиці

Сучасні програмні комплекси дозволяють точно обліковувати видобуток газу та вугілля, виробництво та постачання електроенергії, управління персоналом та інше. Наприклад, на шахті Ювілейна з допомогою смартфонів робітники перевіряють та обслуговують устаткування із транспортування вугілля з-під землі. В телефоні є навіть функція тепловізора — дозволяє з'ясувати чи не перегрівається техніка. Так попереджають позапланові зупинки та поломки. А до кінця року під землею на шахті встановлять зв'язок за допомогою wi-fi. Це підвищить безпеку та полегшить процес управління на виробництві.

Сучасні технології впроваджують і на Курахівській ТЕС. За їх допомагою заощаджують вугілля при виробництві електроенергії. Система контролює, щоб паливо використовувалось максимально ефективно.

У компанії ДТЕК реалізують 23 проекти по п’яти напрямках у цифровій трансформації. На їх реалізацію планують витратити близько 350 мільйонів гривень.

“Це проекти різною направленості. Пов'язані, з моделюванням різних систем, автоматизацією бізнес-процесів, роботизацією. Тільки в цьому році інвестуємо близько 350 мільйонів гривень”, - розповідає керівник Програми цифрової трансформації ДТЕК Дмитро Осика.

Діджіталізація енергетики — безумовний світовий тренд. World Economic Forum оцінює потенціал інвестицій цього напрямку в 1 трильйон 300 мільярдів доларів у найближчі роки.