Нафтогаз відмовляється від плану видобувати 20 млрд кубів газу до 2020 року

Стратегію “Нафтогазу” 20/20, яка передбачає збільшення видобутку газу до 2020 року до 20 млрд кубів на рік, неможливо реалізувати

Про це заявив керівник газового дивізіону НАК Нафтогаз України Андрій Фаворов на презентації нової стратегії Укргазвидобування, що відбулася 22 липня, передає Liga.net.

За його словами, стратегія передбачала, що до 2020 року Укргазвидобування видобуватиме 20 млрд кубометрів газу в рік, а споживання в країні скоротиться з 32 до 27 млрд кубів.

"Наші родовища - це вижатий лимон. Ми бурили нові родовища, але у нас природне падіння видобутку на 1,5 млрд кубів газу в рік, оскільки 75% наших родовищ виснажені на 87%", - сказав глава газового дивізіону Нафтогазу.

Він стверджує, що зараз УГД добувала б близько 11-11,5 млрд кубометрів газу в рік, якби не бурила нові родовища і не інвестувала в модернізацію інфраструктури компанії. На це, за його словами, були витрачені 40 млрд грн.

"Нам не цікаві кубометри. Нам потрібно зменшити ризики при бурінні нових родовищ і збільшити ймовірність успішного буріння. Так ми не збільшимо видобуток, але збільшимо прибутковість компанії", - сказав Фаворов, додавши, що нова стратегія затверджена наглядовою радою Нафтогазу.

Нова стратегія Укргазвидобування передбачає:

За даними Нафтогазу, за 2018 року в Україні було видобуто 21 млрд кубів газу, що на 500 млн більше (або + 2%), ніж в попередньому році. З них Укргазвидобування здобула 15,5 млрд кубів або 73,8% від загального обсягу видобутку в Україні.