Молдова готова купувати у Києва реверсний газ

Якщо Молдова не зможе отримувати російський газ через відсутність нового контракту РФ з Україною про транзит, Кишинів готовий купувати у Києва реверсний газ

Про це заявила прем'єр-міністр Республіки Молдова Майя Санду під час слухань у комітеті Європарламенту з закордонних справ у Брюсселі, повідомляє "Укрінформ".

"Поставки газу - це технічна проблема, але це і економічна проблема. Ми сьогодні купуємо газ у "Газпрому" за ціною, за якою ми могли б купувати його і в Україні, той, який вона отримує за системою реверсу", - сказала Санду.

Вона зазначила, що якщо Росія не продовжить контракт на транзит газу територією України до кінця року, це може обернутися для Молдови економічними проблемами.

Разом з тим, уряд Молдови активно працює з урядом Румунії над імплементацією проекту газопроводу "Ясси-Кишинів", але ці роботи не будуть завершені досить швидко.

Кишинів також працює над проектом взаємосполучення національних електричних мереж і енергетичних компаній із системою Європейського Союзу через Румунію, але на це також потрібен певний час.

За словами Санду, Молдова планує створити альтернативи з енергетики протягом найближчих п'яти років.