Філарет попросив Зеленського "захистити УПЦ КП від рейдерства ПЦУ", а Мін'юст - продовжити реєстрацію церкви

Клірик Православної церкви України Філарет звернувся до президента України Володимира Зеленського з проханням "захистити Київський Патріархат від рейдерства ПЦУ"

Звернення Філарета до Зеленського оприлюднила у Facebook прес-служба УПЦ КП.

"Зараз починається рейдерська атака на майно УПЦ КП і це рейдерство очолює особисто митрополит Епіфаній, Предстоятель ПЦУ. До нас дійшла інформація, що Міністерство юстиції з 29.07.2019 року, почало процес ліквідації УПЦ КП і позбавлення права юридичної особи Київської патріархії УПЦ КП на підставі рішення ліквідаційної комісії, створеної керівництвом Православної Церкви України. Цим листом повідомляємо Вас, що ні керівництво Православної Церкви України, ні створена ним ліквідаційна комісія не мають до УПЦ КП ніякого відношення. Прошу Вашого безпосереднього втручання і припинення цього беззаконня", - йдеться у зверненні.

При цьому дії п'ятого президента України Петра Порошенка у напрямку надання Україні Томосу про автокефалію Філарет назвав "антинародними", а надання Томосу - "прямим обманом".

"В результаті прямого обману, в який безпосередньо був втягнутий Патріарх і УПЦ КП, при безпосередній антинародній участі Порошенка П. О., 6 січня 2019 року Україна отримала Томос про так звану "незалежність". На жаль, до 06.01.2019 року тексту Томосу ніхто, крім Порошенка П. О. і митрополита Епіфанія, не бачив. Отримавши таку небажану залежність, я і вірні УПЦ Київського Патріархату негайно почали боротьбу проти кабальної угоди, вийшли із складу ПЦУ, провівши Помісний Собор УПЦ КП", - зазначив Філарет.

Водночас клірик звернувся до міністра юстиції Павла Петренка з проханням продовжити реєстрацію УПЦ КП.

"Просимо Міністерство юстиції України продовжити існуючу реєстрацію УПЦ Київського Патріархату та Київської патріархії УПЦ Київського Патріархату, як юридичної особи", - написав Філарет.