Герус: у серпні поставки дизпалива з РФ зменшаться вдвічі, їх компенсує ресурс із Білорусі, ЄС і від поставок морем

Представник президента в Кабміні заявив, що з серпня поставки з країн Євросоюзу, Білорусі та морем компенсують зменшення поставок дизпалива з Росії з запасом

Про це Андрій Герус сказав на брифінгу, передає Еспресо.TV.

"Поставки російського ресурсу з серпня місяця зменшаться майже вдвічі. Щодо трубопровідного транспорту, поставки буде зменшено з 200 тис. тонн до 100 тис. тонн. Маємо інформацію, що російській "Лукойл" хотів поставляти в Україну 80 тис. тонн дизпалива, а раніше поставляв близько 20 тис. тонн. Але поки не отримав дозволів від російського міністерства, і поставки "Лукойла" зупинилися з 1 серпня", - зазначив Герус.

Він підкреслив, що це нестабільне джерело поставок, і Україна не хоче мати залежність від волюнтаристських рішень, адже все це тримає ринок в підвішеному стані.

"А ми хочемо, щоб у нас була стабільна ситуація. І стабільність ситуації проявляється вже зараз. Якщо раніше поставки морем складали 10-20 тис. тонн на місяць, то у серпні ще буде 60-90 тис. тонн. Отже маємо зростання в 3-4 рази поставок морем", - зауважив представник президента.

За його словами, Мозирський нафтопереробний завод переносить свій ремонт з вересня на жовтень і збільшує поставки дизелю в Україну на 25%. Таким чином, якщо раніше було 180 тис. тонн на місяць, то зараз буде 250-260 тис. тонн на місяць.

"Також є збільшення поставок із Литви, з країн ЄС і зростання виробництва на українських НПЗ. Отже, по серпню бачимо величезний додатковий ресурс із Білорусі, з моря та країн ЄС, що з запасом компенсує зниження поставок дизелю з РФ, що знизяться в два рази", - підсумував Герус.