10 фактів із життя представника президента у Кабінеті міністрів Андрія Геруса

Дмитро Добрий
29 травня, 2019 середа
12:02

"Я - слуга народу, тому де скажуть, там і влаштовує", - сказав 37-річний Андрій Михайлович Герус на своєму першому брифінгу в новому статусі, коли журналісти запитали, чи влаштовує його посада. Однак, чи підпадає ця фігура під опис обіцяних на виборах нових облич у владі? Тих, що мусять бути незаплямованими, чистими, світлими, компетентними. Та не наближеними до олігархів

Ми підібрали варті уваги подробиці з життя та роботи нових "очей та вух" глави держави в уряді, призначеного 22 травня указом №314/2019. А також його погляди та підходи до вирішення економічних проблем країни

1. Організатор пікетів проти Ахметова у Лондоні

Народився 1982 року у родині гірників в шахтарському місті Нововолинськ, що на кордоні з Польщею.

У родичів в селі Литовеж Іваничівського району Волинської області

2004-го закінчив Львівський університет за спеціальністю "економічна кібернетика".

Пропрацювавши за фахом близько десяти років в Україні, вирушає здобувати освіту стандарту МВА у Гренобльській бізнес-школі (Лондон), тож Революція Гідності застала його у британській столиці. Там він успішно переконує місцевий осередок Євромайдану почати пікетування помешкання Ріната Ахметова та Оксани Калетник.

"У грудні 2013 роки я організовував пікети біля квартири Ахметова в Лондоні. Писали листи кредиторам, щоб не фінансували ані його, ані "злочинну владу". Тоді Ахметов був при владі, і ми не знали, чим це все закінчиться. До нас засилали шпигунів, пробивали по різних базах. Знали по іменах і адресах. Було трохи страшно", - розповідав пізніше Герус.

Світлини зі сторінки Геруса передруковували "Голос Америки" та ВВС

2. Топ-менеджер у Антонова та Мазепи

Згідно з відкритими даними, місць роботи у Геруса було зовсім не багато.

Спершу він працював у концерні "Галнафтогаз" західноукраїнського бензинового короля Віталія Антонова, власника мережі автозаправок ОККО. Саме там він відбувався як фахівець й за якихось чотири роки дійшов до посади директора з торгової та інвестиційної діяльності.

Тут не зайвим буде зазначити, що Антонова називають кумом Віталія Хомутинніка, колишнього "регіонала", а нині співголови депутатської групи "Відродження" у парламенті, який увійшов до орбіти Ігоря Коломойського й з часом, після повалення режиму Януковича, не став тікати з України.

2007 року Герус переїздить до Києва, де стає директором з інвестиційної діяльності компанії Concorde Capital Ігоря Мазепи. З короткотривалою перервою на держслужбу у складі Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), він, власне, увесь час і працював у "Конкорді". Починаючи з 2015-го - виконавчим директором.

Це не просто великий бізнес, а дуже прив’язана до прийняття та втілення вагомих рішень у національній економіці потужна комерційна структура, у т.ч. з просування інтересів окремих гравців. В якій Герус, попри свій молодий вік, користувався великою довірою керівників.

Наприклад, 2010 року він очолив ТОВ "Українська мрія", що стало розпорядником призового фонду однойменного телепроекту. Мова про підприємницьке талант-шоу на каналі ICTV, фіналісти якого отримували значні, як на ті часи, кошти на розвиток власної справи, зазвичай спершу чогось сімейного та маленького. У журі можна було побачити Мазепу, майбутнього голову Адміністрації президента за часів Петра Порошенка - Бориса Ложкіна та інших відомих осіб. Загалом вісім мільйонерів скинулися на призові інвестиції загальним розміром 2,5 млн грн. або $320 тис. за тодішнім курсом НБУ.

До речі, зараз, можливо, мало хто пам’ятає, але свого часу Мазепа був співвласником латвійської філії ПриватБанку, а у 2014-му йшов до Верховної Ради за списками "Сильної України" Сергія Тігіпка, теж людини для групи "Приват" зовсім і зовсім не чужої.

Щоправда, в останні роки визначальними для Мазепи виявилися стосунки з Ложкіним і Порошенком.

3. Член НКРЕКП

"Я там дев’ять місяців протримався. І більше я там працювати не став і не зміг", - говорить Герус.

Потрапив він туди 27 серпня 2014 року на виконання указу президента №695/2014, а пішов 27 червня 2015 року - за власним бажанням, що було закріплено указом №369/2015.

"Я, дійсно, та людина, яка прийшла в енергетику і в енергетичний регулятор з нульовим досвідом в енергетиці. Не знав нічого, не знав навіть як правильно платити за електроенергію для того, щоб її не відключили. І мені одного разу таки відключили електроенергію в квартирі", - ці слова Геруса на одному з публічним виступів вже як експерта з енергетики може знайти на YouTube кожен бажаючий.

"Я був одним з тих, хто не тільки встановлював, а й розробляв підняття тарифів для населення - тарифів на електроенергію",  - це теж із того ж виступу.

Як стверджує Hromadske.TV, увійти до складу НКРЕКП "з нульовим досвідом в енергетиці" він змін завдяки Ложкіну. Головою ж цього відомства у 2014-2015 роках взагалі був колишній топ-менеджер Roshen’у в Москві Дмитро Вовк, котрому лише цьогоріч виповнилося 30 років.

Не забули тоді на Банковій і про Мазепу. У серпні 2014 року він теж отримав призначення за квотою президента - до наглядової ради державного "Укрексімбанку". Одним днем раніше, ніж Герус опинився у НКРЕКП, 26-го числа, відповідно до указу №689/2014.

4. Ворог формули "Роттердам+"

Після звільнення з НКРЕКП у публічному просторі Герус заробив собі репутацію чи не найвідомішого й чи не найпослідовнішого критика політики компанії ДТЕК щодо утворення тарифів на електроенергію й, зокрема, підходу до розрахунків під назвою "Роттердам+". "Роттердамська" тема стала улюбленим "коником" Геруса. Про що б він не говорив у свої статтях чи на телеефірах - про вірогідність чергового підвищення або ж про не підвищення ціни на світло, про субсидії, платіжки тощо - у переважній більшості випадків він все одно "з’їзджав" на "Роттердам+" й на однозначну, за його словами, необхідність відмови від цього явища в майбутньому.

Позиціонував він себе при цьому як голова Асоціації споживачів енергетики та комунальних послуг.

А ось яких саме "споживачів" - побутових чи промислових, насамперед енергоємних металургійних гігантів, апріорі зацікавлених у якомога меншому тарифі - це неодноразово ставало предметом розгляду з боку імперії Ахметова.

5. Лобіст Коломойського?

У квітні 2019 року, коли включення Геруса до команди Зеленського більше не було секретом, телеканал "Україна" присвятив експерту аж три частини авторського спецрепортажу "Слідами тарифних експертів". Основна сутність претензій цілком зрозуміла - ніби як лобіювання інтересів виробника феросплавів.

"Невже інтереси бізнесу для громадського активіста і борця за справедливі тарифи важливіші, аніж інтереси простих українців?", - говорить голос за кадром у першій частині матеріалу.

У третій частині Андрія Михайловича Геруса називають одним з київських "забудовників", пов’язаного з фірмами "Промбуд" та UniCargo й об’єктом поблизу столичного Палацу спорту, якого, мовляв, теж звати Андрій Михайлович Герус.

Прокоментував він це коротко:

"Не те, що не знаю. Я точно можу сказати, що я там не є ніхто. Не засновник, не директор. Ніхто…

Як Ви думаєте, Герусів Андріїв може бути багато чи ні?".

6. Кандидат від "Самопомочі"

Як ми вже з’ясували, присутність в оточенні Зеленського є не першим походом новопризначеного представника президента в уряді до органів влади. Одначе, й не другим.

Попри те, що раніше Герус називав себе "не політиком", у 2015 році він збирався пройти до Київської міської ради за партійними списками політичної партії "Самопоміч". Висував кандидатуру, однак його "підвів" низький рівень довіри киян до загалом львівського бренду.

Свою позицію він засвідчив й тоді, коли став на захист Андрія Садового після звернення до Генпрокуратури деяких нардепів з вимогою розслідувати причетність мера Львова до сміттєвої катастрофи влітку 2016 року.

Окрім того, заяви Геруса нерідко співпадали з тим, що говорила та писала секретар Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, 22-ий номер "Самопомочі" Вікторія Войціцька. Вона теж працювала у Concorde Capital - директором з питань корпоративних фінансів.

7. Центр Разумкова: "Не експерт, а якась незрозуміла людина"

Підтримка Герусом законопроекту №8626 авторства Войціцької, що пропонувала парламенту самому затверджувати методику формування цін на електроенергію, викликав осуд з боку директора енергетичних програм Центру Разумкова Володимира Омельченка, спеціаліста з досвідом роботи у Мінекономіки, НАК "Нафтогаз" та РНБО.

"Так звані експерти, тому що я взагалі не вважаю Геруса експертом, а якоюсь незрозумілою людиною, - нехай краще читають законодавство, в якому чітко розписані функції НКРЕКП. Таким "експертам" насамперед потрібно ознайомитися з законом "Про НКРЕКП", а потім - із законами "Про ринок електроенергії" і "Про ринок природного газу". Спочатку необхідно мати елементарні, базові знання, а потім робити зауваження і критикувати. Вступати з подібними "експертами" в полеміку не хочу. Крім критики і навішування ярликів вони ні на що не здатні", - зазначав Омельченко.

Своєю чергою Герус і його колеги висміяли Омельченка, назвавши його заяву "нудним ниттям".

8. Не проти людей від олігархів на чолі держави

23 травня представник президента у Кабінеті міністрів Андрій Герус спробував пояснив Віталію Портникову в ефірі програми "Ваша Свобода" на Радіо Свобода, що транслювалася в ефірі Еспресо.TV, чому президент Зеленський всупереч передвиборчим обіцянкам призначив людей, які співпрацювали з українськими олігархами.

"Коли президент призначає людей, він хоче бачити там, як нових людей, так і тих, хто знає, що таке система і вміють з цією системою працювати", - сказав Герус.

До того ж, на його думку, президенту перш за все потрібні люди, яким він може довіряти.

Відповідаючи на запитання Портникова про те, чи можна вважати не причетними до корупції людей, які не один рік співпрацювали з олігархами, відомими за рахунок своїх корупційних схем, Герус заявив:

"Можна працювати з олігархами - допомагати їм красти гроші,  а можна працювати адвокатом, тобто мати одного клієнта, другого, третього… Має значення у якому статусі ти працюєш із олігархами".

"Працювати адвокатом в різних процесах - не означає обов’язково працювати на корупцію", - наголосив він.

9. Не проти торгівлі з Росією й купівлі електроенергії у країни-агресора

Україна не може припинити економічні відносини з РФ, заявив днями Герус в ефірі NewsOne на потіху російській пропаганді.

"Я думаю, що не може. Якщо ми приймаємо рішення, у тому числі економічні, ми повинні в першу чергу думати, чи не вистрілимо ми собі в ногу", - відповів він на питання ведучого, чи може Україна припинити всі економічні відносини з Росією.

Він підкреслив, що Київ отримує експортну виручку від торгівлі з Москвою, що робить Україну сильнішою.

Герус додав, що якщо країна закуповує нафтопродукти з Білорусі та Польщі, то вони все одно виготовлені з російської нафти.

Отже, в умовах глобалізації неможливо і нереально припинити економічні відносини з росіянами, підсумував він.

Влітку ж 2015-го, після добровільної відставки з НКРЕКП, Герус наполягав у статті для Ліга.net, що закупівлю електроенергії з Російської Федерації не можна вважати зрадою.

Цитуємо:

"Незважаючи на політичну складність, імпорт потрібен (не торкаючись політичних моментів, як складено сам контракт). У нас ситуація "близька до монополізму", тому краще мати можливість імпорту, особливо взимку. Ціна імпорту зараз на рівні тарифу для теплоелектростанцій. Тому немає в цьому нічого поганого".

10. Власник квартири на 150 кв. м

У декларації за 2014 рік посадовець зазначив:

сукупний дохід - 2 664 434,00 грн;

з них:

дивіденди, проценти - 428 900,00 грн;

дохід від відчуження цінних паперів та корпоративних прав - 2 180 080,00 грн;

у банку - 3 306 449,00 грн;

квартира - 50 кв. м.

авто - Subaru Outback 2010 року випуску.

"Сонячна брама". Панорама

"Сонячна брама". У дворі

Дає інтерв'ю ЦензорНет на внутрішньому подвір'ї "Брами"

За повідомленнями ЗМІ, 2016-го Герус придбав собі 4-кімнатне помешкання площею 149 кв.м у столичному житловому комплексі бізнес-класу "Сонячна брама" поряд зі станцією метро "Виставковий центр".

Теги:
Читайте також:
Київ
+12°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.39
    Купівля 39.39
    Продаж 39.86
  • EUR
    Купівля 42.1
    Продаж 42.86
  • Актуальне
  • Важливе
2024, середа
24 квітня
19:07
Ексклюзив
Львівські десантники під Бахмутом зупинили ворожий наступ і знищити бронетехніку РФ
ФАБи, FPV, нічні штурми: військовий ЗСУ Фірсов розповів про тактику ворога та особливості застосування ним дронів
19:04
Володимир Зеленський
Росія має план зі зриву саміту миру, - Зеленський
19:04
Пентагон
США оголосили пакет військової допомоги Україні на $1 млрд: що в ньому
19:04
Катажина Котинська
Премія Drahomán Prize для перекладачів з української мови на мови світу: лауреатка переклала книгу Забужко
19:00
Огляд
крилата ракета Х-101
Подвійна загроза: що таке модернізовані ракети Х-101 і чим вони небезпечні
18:44
Верховна Рада
Заволодіння держземлею на 291 млн грн: до Ради внесли проєкт постанови про звільнення Сольського
18:38
Анонс
Виставка Ольги Погрібної-Кох
У Львові відкривається виставковий проєкт Ольги Погрібної-Кох “Пісня Пісень”
18:30
Україна_Словаччина
Маринович, Жадан, Вакарчук, Забужко: українська громадськість написала лист подяки словацькому народу
18:20
Євроcoюз ЄС
В ЄС відреагували на рішення України про припинення видачі документів українцям за кордоном
18:06
OPINION
Вадим Денисенко
Чому затримання заступника Шойгу невигідне Україні?
18:05
На фото: Ненсі Гонсалес
Дизайнерку люксового одягу Ненсі Гонсалес засудили до увʼязнення за контрабанду сумок з крокодила та пітона
18:00
Оновлено
Сенат США
Байден підписав пакет допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню на $95 млрд
18:00
Ексклюзив
Пограбоване РФ сховище Херсонського художнього музею
"Кидали картини, наче сміття". Як окупанти "подбали про збереження" Херсонської колекції та вивезли твори до Криму
17:59
Ексклюзив
Карта Авдіївка 24.04
"Інформаційний спротив": окупанти не захопили Очеретине, там ще тривають бої
17:42
На фото: Артем Пивоваров
Артем Пивоваров зламав ніс фанатці під час концерту
17:39
Дмитро Кулеба
Кулеба про Patriot для України: в армії США, ймовірно, є один запасний
17:36
ракета Х-59
Росіяни завдали удару по передмістю Сум
17:11
Окупанти міняють місця дислкації в Маріуполі
Щоб уникнути ударів ЗСУ, росіяни міняють місця дислокації техніки у Маріуполі, - "Атеш"
17:04
Канада
Канада дозволила Airbus використовувати російський титан попри санкції, - Reuters
16:55
Оновлено
України дістався пил із Сахари: коли очиститься атмосфера
16:46
Ексклюзив
Моніторинг, можливість блокувати постачання з України: кореспондентка Еспресо в Європарламенті роз'яснила нові правила торгівлі з ЄС
16:32
«Японія. Очима та серцем»: у столиці відкрилась виставка, присвячена Японії
У Києві відкрилась виставка, присвячена Японії
16:30
Росія продовжує продукувати фейки
Франція пропонує ЄС запровадити нові санкції для боротьби з російськими фейками - Bloomberg
16:18
Оновлено
Регіна Харченко
В. о. голови Запоріжжя поскаржився Зеленському на очільника ОВА Федорова, міськрада змінила в. о. мера
16:13
На фото: Джон Траволта на гала-вечірі з нагоди 30-річчя фільму "Кримінальне чтиво"
Джон Траволта назвав причину, з якої Тарантіно запросив його на роль у "Кримінальному чтиві"
16:04
OPINION
Марина Данилюк-Ярмолаєва
США дали грошей! Що робити, аби не чекати допомоги по пів року?
15:59
Куп'янськ. Харківщина
РФ щодня завдає по Харківщині до 13 ударів керованими авіабомбами, - Нацполіція
15:42
суддя Олексій Тандир
Загибель нацгвардійця в ДТП: звільнення судді Тандира підтримала Вища рада правосуддя
15:35
фейк
"Москва прагнула нейтралітету, а не підкорення України": добірка фейків у світі за 24 квітня
15:31
Ексклюзив
Ілля Євлаш
Речник Повітряних сил ЗСУ Євлаш розповів, як вплинуло знищення російського Ту22М3 на використання авіації з півдня
15:16
СБУ затримала настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП митрополита Арсенія
Здав розташування блокпостів ЗСУ під час літургії: митрополиту УПЦ МП з Донеччини оголосили підозру
15:03
земля, земельні ділянки
Росіяни вигадали нову схему позбавлення українців права власності на ТОТ Запорізької області, - Спротив
15:02
На фото: Кадр з фільму "Я і Фелікс"
Фільм Ірини Цілик "Я і Фелікс" за книжкою Артема Чеха вийшов у прокат у Канаді
14:39
Хотіла продати дворічного сина за 1 млн грн: жительці Дніпра оголосили підозру
14:33
Міністерство оборони
Міноборони створило Офіс для управління військовою допомогою, яку надають країни-партнери
14:25
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
14:12
грузія
Європарламент пропонує не починати переговори з Грузією про вступ до ЄС через закон про "іноагентів", - Радіо Свобода
14:03
OPINION
Семен Єсилевський
Обмеження консульських послуг: навіщо воно в епоху електронних реєстрів?
13:51
Андрій Лунін та Бернарду Сілва (ліворуч)
"Реал" назвав суму, за яку готовий продати Луніна
13:49
погода
Наталка Діденко розповіла, коли припиняться дощі та прийде тепла погода
Більше новин