Нового голову наглядради "Укрексімбанку" перевіряють на причетність до офшору і "сім'ї" Януковича, - DW

НБУ і Мінфін перевіряють нового голову наглядової ради державного "Укрексімбанку" австрійця Торстена Пауля на причетність до бізнесу "сім'ї" експрезидента-втікача Віктора Януковича та щодо приховування факту володіння фірмою на Кіпрі

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Пауль є виконавчим директором віденської фірми Geolog Oil and Gas Trading GmbH, яка через мережу з близько сотні АЗС у Німеччині продає зріджений газ. Geolog Oil and Gas Trading GmbH є частиною конгломерату австрійських фірм, які до 2014 року належали синові експрем'єр-міністра Миколи Азарова Олексію Азарову. Азаров-молодший за день до запровадження проти нього санкцій ЄС подарував віденські компанії своїй довіреній особі - Костянтину Пивоварову.

Торстен вказав у своїй декларації роботу на Geolog Oil and Gas Trading GmbH і прибуток від керування цією фірмою, але, за даними видання, приховав, що в володіє кіпрською фірмою з майже ідентичною назвою - Geolog Oil&Gas Trading Limited.

Видання зазначає, що отримало документи з кіпрського реєстру компаній, які доводять належність кіпрської фірми Паулю. На письмовий запит DW щодо призначення кіпрської компанії Пауль не відповів. При цьому хто є бенефіціаром діяльності цієї фірми, наразі невідомо.

При цьому кіпрська компанія Пауля зареєстрована за тією ж адресою, що і кіпрська компанія Олексія Азарова, діяльність якої розслідує ГПУ. За даними судового реєстру України, йдеться про підозру у відмиванні $17 млн, отриманих 2010 року Азаровим-молодшим від ексвіцепрем'єра Андрія Клюєва. Слідчі вважають, що ці кошти прем'єр-міністр Микола Азаров отримав як хабар за призначення Клюєва віцепрем'єром.

За даними слідства, через Кіпр ці гроші потрапили до Австрії і згодом були відмиті австрійськими фірмами Олексія Азарова, в тому числі Geolog Oil and Gas Trading GmbH. Втім, Торстен Пауль почав керувати цією фірмою з 2017 року - після того, як Азаров "подарував" компанії Пивоварову.

За даними DW, не вказана в декларації Пауля кіпрська компанія є власницею торгової марки Geolog Oil & Gas, під якою у Німеччині продають зріджений газ для автомобілів. Експерт з питань оподаткування юридичної фірми Rödl & Partner Флоріан Гаас пояснив, що зазвичай це робиться для мінімізації податків.

В українському Нацбанку та уряді заявили, що перевіряють оприлюднену інформацію щодо Пауля.

"Спрямували запит на членів наглядової ради щодо з'ясування даної інформації, а також до НБУ і до НАЗК. Ми очікуємо на результат і відповідно на реагування наглядової ради і НБУ на цю ситуацію, яка турбує нас, адже висока репутація та незалежність членів ради є дуже важливою для реформи державного банкінгу", - заявила в коментарі DW міністр фінансів Оксана Маркарова.

Заступниця голови Нацбанку Катерина Рожкова зазначила, що регулятор перевірить оприлюднену інформацію і залишає за собою право ветувати будь-яку кандидатуру члена наглядової ради. Рішення очікується наприкінці серпня або у вересні.