Україна поінформувала ключові столиці, що підстав для повернення РФ до "G8" немає

Україна поінформувала всі ключові столиці світу, що підстав для відновлення G8 і повернення Росії до складу неформального клубу провідних держав немає

Про це повідомляє УНІАН з посиланням на речницю Міністерства закордонних справ України Катерина Зеленко.

"Знаючи, що тема України буде важливою темою порядку денного саміту "Групи семи" у французькому місті Біарріц, ми на всіх рівнях працювали у ключових столицях світу, інформуючи партнерів про відсутність будь-яких зрушень у позиції Росії щодо припинення агресії проти України", – наголосила Зеленко.

При цьому дипломат нагадала, що Росію було виключено з G8 "саме через початок агресії проти України й окупацію українських територій".

"І ви вже бачите першу реакцію партнерів: повернення Росії до лав "Групи восьми" є можливим лише за умов відновлення суверенітету і територіальної цілісності України в рамках міжнародно визнаних кордонів. На цьому наголосив президент України, і таку позицію підтримують наші міжнародні партнери", – заявила Зеленко.

"Наразі ми не бачимо жодних ознак того, що Росія готова до будь-яких дій у цьому напрямку. Лише за останні кілька тижнів Україна внаслідок ворожих обстрілів втратила 8 військовослужбовців, Крим залишається окупованим, понад 100 українців незаконно утримуються Росією як політичні в’язні, а паспортна агресія на Донбасі триває",– зауважила речниця МЗС.

За її словами, "останні заяви лідерів Німеччини, Великої Британії та інших держав засвідчили, що вони чітко усвідомлюють можливі наслідки і загрози від поступок Кремлю".