Як Україна святкувала День Незалежності. ФОТОРЕПОРТАЖ

У суботу, 24 серпня 2019 року, в українській столиці відбулися відразу дві масштабних акції, покликаних вшанувати Героїв Нації як серед цивільних, так і з-поміж військових

На 08:00 у Святій Софії зібралися предстоятелі різних українських церков і релігіійних громад (у т.ч. не християнських), аби здійснити Молебень за Україну. Богослужіння розпочинав очільник Православної церкви України, митрополит Епіфаній.

О 09:30 на Майдані Незалежності команда чинного президента Володимира Зеленського розпочала Ходу Гідності, покликану стати "новим форматом" сьогоднішнього свята. Нею було замінено традиційний військовий парад на 24 серпня.

Гостей вітав глава держави з дружиною, а до музичного оформлення безпосередньо долучилися видатний композитор Мирослав Скорик та співачка Тіна Кароль. Режисером дійства виступив кпіп-мейкер Алан Бадоєв. Ним було залучено багато дітей, музикантів, а також військовослужбовців Збройних Сил і Національної гвардії, частина з яких отримала нагороди від президента.















Разом з тим на 10:00  у парку поблизу Національного університету стали збиратися учасники війни на Сході, ветерани, родичі загиблих Героїв, волонтери й капелани, які рушили альтернативним офіційним заходом - Маршем захисників України. Їхня колона, що за різним оцінками нараховувала від 15 до 30 тис. осіб, спустилася бульваром Тараса Шевченка на Бесарабську площі, після чого рушила Хрещатиком в бік Майдану та Європейської площі. Видовище було дуже масштабним і, водночас, надзвичайно емоційним. Обабіч дороги люди вставали на коліна та кидали квіти учасникам Маршу.




















Закінчився Марш молитвою за полеглих воїнів, яка мала місце на Михайлівській площі. Ще якась частина колони пішла до Офісу президента з вимогами під загальним гаслом "Ні - капітуляції!".

За даними Нацполіції, на піку обох акції у Києві разом було 50 тис. людей.

Фото: president.gov.ua, espreso.tv