Супрун дала поради, як зробити шашлик менш шкідливим: не варто смажити його топлес

В.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун дала кілька порад, щоб зробити шашлик не таким шкідливим для здоров’я

Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

Супрун радить почистити гриль чи мангал перед тим, як розвести багаття. Тоді “копоть від попередніх шашликів, у якій містяться канцерогени, піде в смітник, а не на стіл”.

М’ясо вона радить брати нежирне, або зрізати весь жир, що можна зрізати. 

“Справа не лише в калоріях. Коли жир крапає на вугілля та реагує, утворюються поліциклічні ароматичні вуглеводи. Що їх більше, то більший ризик раку підшлункової залози, прямої кишки і молочної залози, свідчать досліди на тваринах. Виокремити саме вплив “шашличків” на здоров’я людей - складно”, - пише Супрун.

Маринувати м’ясо, на її думку, краще з пряними травами та спеціями, бо “розмарин, орегано, чорний перець та чілі містять антиоксиданти”. А для маринаду використовувати томатний чи лимонний сік, розведений яблучний оцет або соєвий соус, але не майонез і не олію.

Інша порада - половину м’яса, а то й більше замінити овочами. 

“М’яса багато їсти не варто - порція має бути не більше, ніж середина долоні”, - наполягає Супрун.

Також, на її думку, варто приготувати м’ясо попередньо в мікрохвилівці чи духовці, щоб на пікніку “залишиться лише знову нагріти”. 

А там, для кого цей метод не підходить, очільниця МОЗ пропонує спробувати готувати на різній температурі.

 “Цього непросто досягнути, але спробуйте смажити на невисокій температурі, щоб їжа не темнішала і не підгоряла, а потім додайте жару. Так ви досягнете жаданої реакції Майяра — утворення скоринки. Але далеко та шкідливо процес не зайде, бо часу забракне”, - пише Супрун.

Також вона радить “пити лише воду” та дбати про гігієну. “Те, що впало, їсти уже не можна”, - підкреслює чиновниця.

До цього вона додала, що “смажити шашлики топлес - погана традиція” та підкреслила, що перебування під відкритим сонцем призводить до фотостаріння, а “поліциклічні ароматичні вуглеводи потрапляють до шкіри, та збільшують ризик розвитку пухлин”, - написала Супрун.