Зеленський хоче зменшити Раду до 300 нардепів, а мажоритарку скасувати

Президент України Володимир Зеленський пропонує зменшити конституційний склад Верховної Ради України до 300 народних депутатів і впровадити суто пропорційну виборчу систему

Це передбачено у поданому главою держави законопроекті №1017 про внесення змін до ст.76 і 77 Конституції України, який президент визначив як невідкладний, передає Еспресо.TV.

Зокрема, у ст.76 Конституції пропонується встановити, що склад Верховної Ради становить 300 народних депутатів, які також обираються на п'ять років.

При формулювання "які обираються на основі загального, рівного та прямого виборчого права шляхом таємного голосування" вилучається.

Натомість в Основному законі буде вказано наступну норму:

"Народним депутатом України може бути громадянин України, який на день виборів досяг 21 року, має право голосу, постійно проживає в Україні щонайменше останні п'ять років і володіє державною мовою".

Читайте такожПерші 100 днів внутрішньої політики президента Зеленського

Положення про те, що не може бути народним депутатом України громадянин, який має судимість за вчинення умисного злочину, якщо цю судимість не погашено і не знято у встановленому законом порядку, лишається незмінним.

Окрім того, у ст. 77 Конституції пропонується закріпити, що Верховна Рада обирається за пропорційною системою.

Перехідні положення законопроекту передбачають, що після набуття чинності цього закону про внесення змін до Конституції Верховна Рада, обрана до набуття чинності цього закону, продовжує виконувати свої обов'язки до наступних виборів народних депутатів України.

Тобто за пропонованою Зеленським новою системою і відповідно в новому кількісному складі обиратиметься наступний український парламент - Верховна Рада X скликання.