У США винайшли "робота-змію", який рятує від інсульту

Американські інженери створили робота-змію на магнітному управлінні, який здатен запобігти смерті внаслідок інсульту і аневризми

Про це повідомляє портал Naked Science.

"Інженери з Массачусетського технологічного інституту створили робота-змію на магнітному управлінні, який здатний маневрувати найвужчими артеріями і допоможе запобігати смерті внаслідок інсульту і аневризми", - йдеться у повідомленні.

Завдяки феромагнітним доменам і гідрогелю, який зменшує тертя більш як у десять разів, ниткоподібний робот розміром менше міліметра може плавно пересуватися судинами в тілі і мозку. Крім того, роботом управляє лікар. Сердечник пристрою виготовлений з нікель-титанового сплаву,  який може згинатися, а потім повертатися до своєї природної форми.

Таким чином, нова розробка в поєднанні з сучасними ендоваскулярними технологіями дозволить лікарям швидше лікувати важкодоступні ділянки головного мозку. Роботи вже пройшли тести на силіконовій копії кровоносних судин головного мозку з реалістичними згустками і аневризмами.

Варто зазначити, що нині, щоб позбутися згустків крові в мозку, хірурги проводять тонкий дріт через головну артерію, через ногу або пах, поки флюороскоп робить знімки, допомагаючи підвести провід до мозку. Потім або катетер доставляє ліки, розріджує згусток, або пристрій витягує його.