Прокуратура розкрила вбивство Героя України Аметова, яке сталося під час захоплення Криму росіянами

Прокуратура АР Крим повідомила про розкриття вбивства під час російської анексії Криму кримськотатарського активіста Решата Аметова

Про це повідомила прес-служба відомства.

Викрадення Решата Аметова було здійснено двома учасниками збройного формування під назвою «Самооборона Криму». Викрадення Аметова учасниками «Самооборони Криму» здійснювалося під керівництвом колишнього військовослужбовця Збройних сил Росії С., який проходив військову службу в 76-й повітряно-десантній дивізії і в 728 окремому батальйоні зв'язку Збройних сил Росії.

За версією прокуратури, після здійснення злочину підозрюваний залишив Крим, брав участь в бойових діях у складі терористичної організації «ДНР» і в квітні 2014 року здійснив аналогічний злочин, пов'язаний з організацією викрадення трьох офіцерів спецпідрозділу Служби безпеки України «Альфа».

22 серпня трьом неназваним особам повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 260 Кримінального кодексу України (участь у діяльності непередбаченого законом збройного формування) і ч. 3 ст. 146 КК України (незаконне позбавлення волі людини, за попередньою змовою групою осіб, що спричинило тяжкі наслідки). Оголошено міжнародний розшук підозрюваних.

Нагадаємо, що 3 березня 2014 року зі свого будинку вийшов 39-річний житель сімферопольського мікрорайону Мар'їне, батько трьох дітей Решат Аметов.

Рідним він сказав, що має намір піти у військкомат і записатися в лави добровольців української армії. Пізніше відеокамери зафіксували його під час проведення одиночного пікету проти анексії Криму російськими військами, на площі Леніна перед будівлею уряду Криму.

На відео зафіксовано і момент, коли кілька представників «самооборони» Криму скручують йому руки і саджають в автомобіль. Через два тижні Аметова знайшли мертвим у полі біля села Земляничне Білогірського району. На тілі чоловіка були виявлені численні сліди тортур, голова була обв'язана клейкою стрічкою, а поруч знайшли наручники. Причиною смерті, як встановили пізніше, стало ножове поранення в область ока.

У 2017 році п'ятий президент України Петро Порошенко надав убитому навесні 2014 року кримчанину Решату Аметову звання Героя України.