Україна збільшила імпорт картоплі в 4 рази

У січні-липні 2019 року Україна збільшила імпорт картоплі в 3,9 рази, або на 16,3 тис. тонн в порівнянні з аналогічним періодом минулого року

Про це йдеться в повідомленні асоціації "Український клуб аграрного бізнесу", передає БізнесЦензор.

"Рекордно зріс імпорт в Україну картоплі - майже в 4 рази в порівнянні з минулим роком. За результатами січня-липня 2019 року імпорт картоплі склав 21,9 тис. тонн проти 5,6 тис. тонн за аналогічний період минулого року", - сказано в повідомленні.

Серед свіжих і охолоджених овочів Україна найбільше імпортує помідори, частка яких становить 34%, цибулю - 20% і 19% - інші овочі, в основному перець, гарбуз, кабачки та інші овочі сімейства гарбузових, а також баклажани.
За сім місяців імпорт томатів збільшився на 22% до 58,3 тис. тонн, цибулі - в 16,3 рази, до 78 тис. тонн, в порівнянні з аналогічним періодом 2018 року.

Відзначається, що закупівля інших овочів свіжих або охолоджених (включаючи перець, гарбуз і баклажани) виросла більш ніж в 1,5 рази, до 16,9 тис. тонн.

За даними асоціації, збільшення імпорту овочів в поточному році є результатом поганих погодних умов минулого року, і, як наслідок, меншого врожаю основних овочів, через що запаси продукції були меншими, ніж зазвичай, і овочі врожаю минулого року мають високу ціну.

Очікується, що в цьому сезоні овочів буде вироблено більше, ніж в минулому, і найближчим часом щомісячний імпорт овочів скоротиться.