Рада вперше провалила закон: не змогли скасувати акти часів СРСР

Законопроєкт №1075 "Про внесення змін у закон "Про правонаступництво України" про скасування дії актів СРСР та УРСР на території України" отримав 214 голосів з 226 потрібних

Про це сказав перший віце-спікер парламенту Руслан Стефанчук, повідомляє Еспресо.TV.

"Законопроект відхилений", - зазначив заступник голови парламенту.

Документ підтримали лише 214 парламентаріїв при 226 мінімально необхідних. Провальне голосування нардепи привітали оплесками.

До цього новий парламент ухвалював усі рішення, які ставилися на голосування. Менше 226 голосів у парламенті було лише під час рейтингового голосування за кандидатів на віце-спікера.

Законопроектом №1075 пропонувалося скасувати дію на території України законодавства СРСР та УРСР, крім тих актів, що пов'язані із здобуттям Україною незалежності та іншими важливими питаннями (адміністративно-територіальний устрій, державний кордон України, міжнародні зобов'язання), а також організаційно-розпорядчих та індивідуальних актів.

Крім того, передбачалося запровадити тимчасову дію окремих актів радянського періоду до 30 вересня 2020 року Житлового кодексу УРСР та Кодексу України про адміністративні правопорушення, а також до прийняття законів України, що регулюють відповідні відносини, окремих Законів, прийнятих за часів УРСР, зокрема: "Про пріоритетність соціального розвитку села та агропромислового комплексу в народному господарстві", "Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи", "Про захист прав споживачів", "Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні", "Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років", "Про свободу совісті та релігійні організації", "Про зовнішньоекономічну діяльність", "Про охорону навколишнього природного середовища", "Про індексацію грошових доходів населення").

У сесійній залі виникла дискусія щодо того, що прийняття документу призведе до скасування Трудового кодексу. Парламентарі наполягали на тому, що цей закон не можна приймати до ухвалення нового Трудового кодексу.