Противірусні препарати й імунні сироватки: особливості застосування

У випадках, коли за критично короткий термін потрібно відновити імунну систему, а також для лікування окремих захворювань, приймають сировоточні засоби. До цієї категорії належать сироватки, противірусні препарати й імуноглобуліни

Терапевтична дія сироваток

Ці препарати, націлені на "будівництво" імунітету, сприяють розвитку пасивної відповіді організму на хвороботворні мікроорганізми. Вони використовуються для профілактики й лікування захворювань інфекційного походження. Імунні сироватки у своєму складі містять готові специфічні антитіла, здатні нейтралізувати дію патогенних збудників і токсичних продуктів їх життєдіяльності.

Імунні сироватки при введенні здоровому організму створюють пасивний імунітет. Особливо ефективні для лікування та профілактики токсинемічних інфекцій (правець, ботулізм, газова гангрена, дифтерія). З терапевтичною метою ці препарати вводять якомога раніше у великих дозах внутрішньом'язово або внутрішньовенно.

Особливості імуномодуляторів

Імуномодулятори поділяються на дві великі групи:

Противірусні засоби для стимуляції імунітету

На відміну від інтерферонів, противірусні препарати імуностимулювальної дії не атакують віруси безпосередньо, а стимулюють імунну систему на вироблення власних інтерферонів. Такі ліки загалом доволі ефективні. Основна перевага — їхня активна формула не базується на інтерфероні, а тому спостерігається значно менше алергічних реакцій під терапії та профілактики захворювань. Фармацевтичні компанії пропонують противірусні препарати для дітей (з декількох місяців) і противірусні для вагітних, які також можна приймати в період лактації.

Загальні рекомендації щодо укріплення імунітету

Приймання ліків не єдиний спосіб укріплення імунної системи. Готувати організм до періодів інфекцій та епідемій потрібно постійно. Важливо регулярно займатися спортом або хоча б виходити на піші прогулянки, збалансовано харчуватися й пити достатню кількість води, додавати у раціон свіжі сезонні овочі й фрукти, зелень, спати достатню кількість годин. Пам'ятайте: будь-якій хворобі легше запобігти, ніж лікувати. Але якщо вже й потрібно приймати якісь препарати, то обов'язково зверніться до спеціаліста.