Ізраїльський посол відповів на заяву Путіна про "російськомовну країну"

Надзвичайний та уповноважений посол Ізраїлю в Україні Жоель Ліон вважає, що якщо відштовхуватися від того підходу, який пропонує президент Росії Володимир Путін, то його країну можна вважати не лише "російськомовною", а й "франкомовною" та "арабомовною"

Про це заявив 21 вересня 2019 року в ефірі програми "Міжнародний огляд" з Юрієм Фізером на Еспресо.TV.

"Ми не вважаємо себе російськомовною країною. Ба більше. Я навіть скажу Вам, що ми, можливо, франкомовна країна. Один мільйон ізраїльтян спілкується французькою. Тож, можливо, ми франкомовна країна? А чому тоді не арабомовна країна? Рідна мова понад двох мільйонів жителів Ізраїлю - арабська. І не тільки мусульман, але також й євреїв", - зазначив дипломат.

Що ж стосується вихідців з колишнього Радянського Союзу, то, за словами Ліона, вони є невід'ємною "частиною ізраїльської спільноти", а не якоюсь окремою групою населення.

"В Ізраїлі мешкає півтора мільйони російськомовних громадян. Так, в нашій країні російська мова відіграє важливе значення. Але усі ці російськомовні громадяни розмовляють на івриті. Вони громадяни Ізраїлю й вони є частиною ізраїльської спільноти. А у вівторок вони прийшли на вибори щоб проголосувати за своїх лідерів і, можливо, дехто з цих лідерів також спілкується російською мвоою. Але мова і те, що вони змушені були сюди (в Ізраїль - ред.) приїхати жодним чином не пов'язує їх зараз із Росією", - наголосив посол.