Покази на ТБ та аншлаги в кіно: Бородянський пояснив, які українські фільми отримають держфінансування

Міністр культури розповів, як зміняться правила розподілення грошей на підтримку українського кіно

Про це міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський сказав в інтерв'ю "ВВС News Україна".

"Я вже сказав в багатьох місцях, що державна підтримка українських фільмів - це привілей. Якщо продюсер на пітчингу говорить, що це кіно матиме таку-то касу, його подивиться стільки-то глядачів, а потім пшик, значить, наступного разу з нього автоматично знімають 5 чи 10 балів. А якщо ще один раз так сталося, то він взагалі на якийсь час не має можливість отримувати державне фінансування", - зазначив міністр.

Він зауважив, що держава не повинна фінансувати продюсерів і режисерів, які не виконують своїх обіцянок, адже пітчинг - це зобов'язання з двох сторін. 

"Це не тільки бокс-офіс. Це кількість глядачів. Якщо кіно взяло телебачення і показало, в нього кількість глядачів була велика. Значить, це кіно виконало свою соціальну місію. Чому ми фінансували кіно, а його ні в кінотеатрах не подивилися, ні на телебаченні не подивилися. Ні в кого не виникає питання, навіщо ми це фінансуємо? Якщо режисер хоче самореалізовуватися, ну хай бере у когось гроші і самореалізується, або заробляє на чомусь", - вважає Бородянський.

Він окремо виділив авторське кіно, яке може отримувати призи, яке має якесь життя поза країною, на Венеціанському фестивалі тощо. Таке кіно створює позитивний імідж країни.

"Коли продюсер, режисери приходять на пітчинг, вони заявляють, які категорії, цілі вони ставлять перед кіно. І зараз ці цілі - це просто декларація. А я хочу, щоб це була не декларація, а угода. Ми зафіксували це і врахуємо у наступному пітчингу", - пояснив міністр.

Він додав, що бюджет буде зосереджений в одному місці, і держава буде здійснювати управління ним. "І там будуть критерії, за якими держава визначить пріоритети на найближчий час", - підсумував міністр.