Розкрадання $20 млн "Ощадбанку": НАБУ повідомило про підозру екснардепу Березкіну

27 березня прокурори САП та слідчі НАБУ та САП оголосили підозру колишньому народному депутату у заволодінні $20 млн дол. США "Ощадбанку"

Про це повідомляє пресслужба Національного антикорупційного борю.
 
Слідство вважає колишнього народного депутата, який водночас був бенефіціарним власником компаній групи «Креатив», організатором корупційної схеми з заволодіння коштами «Ощадбанку».
 
За інформацією Інтерфакс-Україна, підозрюваний екснардеп Станіслав Березкін.
 
За даними слідства, у період 2013–2015 років службові особи приватних підприємств, що входили до групи "Креатив", у змові зі службовими особами АТ "Ощадбанк", підробивши документи, незаконно отримали в держбанку кредит на суму 20 млн дол. (160 млн грн в еквіваленті на момент вчинення злочину) нібито на купівлю насіння соняшника. Після цього тодішні власники групи "Креатив" вивели гроші за кордон на рахунки підконтрольних їм компаній, зареєстрованих у Белізі та Швейцарії, а згодом купили за них корпоративні права юридичних осіб, що володіли цінною нерухомістю. 
 
Дану справу розслідують з 2016 року.Восени 2018 року слідство зібрало достатньо доказів для повідомлення про підозру 13 особам, в тому числі й тодішньому народному депутату. 
 
"У липні 2019-го з незрозумілих причин та у порушення ч.5 ст.36 КПК України генеральний прокурор визначив підслідність у кримінальному провадження за слідчими Головного слідчого управління Національною поліції України. 28 серпня 2019 року генпрокурор це рішення переглянув, визначивши підслідність у справі  знову за детективами Національного бюро", - резюмували у НАБУ.