Переатестація і перевірка на доброчесність: Рябошапка заявив про запуск другого етапу реформи прокуратури

Реформа передбачає, зокрема, зменшення кількості прокурорів

Про це генпрокурор Руслан Рябошапка заявив під час брифінгу, передає Еспресо.TV

"Ми запускаємо реформу прокуратури і її очищення та перезавантаження Розпочинаємо другий етап. Перший це було прийняття закону щодо реформування прокуратури", - заявив він.

За його словами, наразі кількість прокурорів на душу населення є однією з найбільших у світі, "у цьому немає сенсу, має бути ефективність".

"Також ми пропонуємо запровадити постійну періодичну перевірку доброчесності. Долучимо до цього колег з НАБУ. Перевірятимуть як кандидатів так і тих, то буде проходити переатестацію", - пояснив генпрокурор.

Передбачається, що переатестація буде складатись з тестів на знання законодавства, перевірки загальних здібностей, перевірки на доброчесність й інтерв'ю (проведення співбесіди). До співбесіди будуть залучені фахівці із зовнішнього середовища, експерти громадянського суспільства та представники міжнародних організацій.

Рябошапка зазначив, що реформа передбачає залучення молодих кадрів без прокурорського стажу.

"Працівники прокуратури матимуть конкурентну зарплату, адже наразі є одними з найменш оплачуваних в юридичній галузі", - запевнив він.

Також генпрокурор наголосив, що оновлена прокуратура буде орієнтуватись на потреби суспільства, адже наразі десь 70% не довіряють прокурорам.