На дострокових виборах у Косові перемогла опозиція

У Косові на дострокових парламентських виборах перемогу здобувають опозиційні партії, що виступають за відновлення діалогу про нормалізацію відносин із Сербією

Як повідомляє DW, партія Самовизначення (Vetövendosje) набрала 26%, а Демократична ліга Косова (LDK) — 25% голосів виборців. 

Демократична партія Косова (PDK), яка перебувала при владі з 2007 року, набрала лише 21% і визнала свою поразку.

Позачергові парламентські вибори в Косові були призначені після того, як 19 липня лідер Альянсу за майбутнє Косова і глава уряду Рамуш Харадінай пішов у відставку. Політик і колишній польовий командир обіймав посаду прем'єра з 2017 року.

Рішення про відставку Харадінай прийняв після того, як Спеціальний трибунал у Гаазі з розслідування воєнних злочинів в Косово викликав його на допит як підозрюваного у скоєнні воєнних злочинів проти сербського населення під час війни в 1999 році. 22 серпня, через місяць після відставки прем'єр-міністра, парламент Косова оголосив про саморозпуск.

Перший допит Харадіная відбувся 24 липня. Політик розповів ЗМІ, що використав своє право на відмову від дачі показань. Раніше Харадінай вже двічі був виправданий Міжнародним кримінальним трибуналом по колишній Югославії (МТКЮ).

Косово проголосило незалежність в 2008 році. Її визнали більшість країн світу, зокрема США і країни Європейського Союзу. Україна незалежність Косова не визнала. Сербія категорично відмовляється визнати незалежність Косова.

Згідно з сербською конституцією, територія Республіки Косово є частиною Республіки Сербія і входить до її складу як Автономний край Косово і Метохія. Однак фактично Косово владою Сербії не контролюється.