"Спроба зробити з великих кроків менші": Штайнмаєр розповів, як виникла формула його імені та що вона містить

Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр розповів, яким чином з'явилась та що передбачає "формула Штайнмаєра"

Про це він розповів ВВС під час візиту до Грузії.

"Була ситуація на перемовинах у Парижі три роки тому, які проводилися на зустрічі нормандської контактної групи на найвищому рівні. Перемовини не просувалися, тому що насправді проєкти, які мали бути імплементовані після мінських угод, стали відомими... Але кроки, які мали бути зроблені обома сторонами, були занадто великими. Саме тому формула не містить нічого більше, ніж спробу зробити з великих кроків (запропонованих в угодах), які учасники конфлікту не хотіли робити, низку менших кроків, які, попри їх сутність та наслідки, досі треба узгодити", - сказав пан Штайнмаєр.

Він також додав, що не розуміє, чому написання формули пов'язують з РФ.

Читайте також: Що таке формула Штайнмаєра і чим вона загрожує Україні

"Таким чином аргумент (про російський вплив) мене дивує, оскільки був присутній один з представників тодішнього президента (Порошенка)", - додав він.

У вересні 2016 року до України прибули  міністри закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр та Франції Жан-Марк Еро.

До цих перемовин лідери Європи підтримували позицію України і  Порошенка у тому, політичний блок угод треба виконувати після безпекових: виведення військ з самопроголошених "республік", встановлення контролю ОБСЄ над кордоном, звільнення усіх заручників.

У Києві глави МЗС надали компромісний, на їхню думку, план. Безпековий блок Мінську виконувати парарельно з  політичним. Мета - зрушити з "мертвої точки" процес.Цей план не був підписаний, але лише усно запропонований для обговорення. Ідея полягала у тому, щоби змінити послідовність виконання пунктів Мінських угод.

У мінських документах проведення виборів на території ОРДО є передостаннім, 12-тим пунктом плану з врегулювання кризи після низки інших кроків, наприклад: відведення вогню, виведення військ інших країн, ОБСЄ має контролювати кордон між РФ та Україною.

Запропонована "формула" передбачає принципово інший механізм. Спочатку - вибори згідно з Конституцією  України, тимчасове, а після підтвердження ОБСЄ демократичності виборів - постійне набуття чинності закону про особливості місцевого самоврядування в ОРДЛО та одночасне виведення військ та передача контролю над кордоном Україні.

Через місяць, як "формула Штайнмаєра" була запропонована уперше, в Берліні відбувся саміт "нормандської четвірки" за участі глав держав.

Петро Порошенко за підсумками зустрічі  заявив, що позиція України лишається незмінною. Виконання безпекових умов,а лише потім - політична частина. 

Представники теперішнього звинувачують Порошенка у тому, що це вони погодилися на "формулу", а чинна влада має їх виконувати.