"Виправити помилку Геруса": з'явилась петиція з вимогою заборонити імпорт електроенергії з РФ

Президент Асоціації енергетики України зареєстрував петицію до президента з пропозицією внесення законопроєкту про скасування "результату самодіяльності Геруса"

Про це президент Асоціації енергетики України Олександр Трохимець повідомив у Facebook.

"Я тут вирішив допомогти своєму старому другу Андрію Герусу виправити свою помилку. Помилка у тому, що він протягнув восьму правку Геруса, якою відкрив вільний імпорт електроенергії з Росії. Я зареєстрував петицію до президента Володимира Зеленського, щоб той терміново вніс законопроєкт, яким би виправив результат самодіяльності Геруса. Заодно хай Андрій Михайлович в Офісі президента розкаже, яка ж така необхідність була в такому турборежимі протягувати цю правку", - написав Трохимець.

18 вересня 2019 року у Верховній Раді був проголосований проєкт Закону України "Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії" (реєстраційний номер 1084). Зокрема було внесено зміни до законів України "Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку", "Про дозвільну діяльність у сфері використання ядерної енергії", "Про захист людини від впливу іонізуючого випромінювання", "Про видобування і переробку уранових руд".

Як зазначається в петиції, початковий текст законопроекту 1084 не містив жодних норм щодо внесення змін до закону України "Про ринок електричної енергії". Однак, в ніч перед голосуванням народним депутатом головою Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрієм Герусом була внесена правка №8, згідно з якою виключалась частина восьма статті 67 Закону України "Про ринок електричної енергії". 

"Норма, яка виключалась наступного змісту: "Увесь обсяг електричної енергії, імпортованої з держав, що не є сторонами Енергетичного Співтовариства, продається виключно на ринку "на добу наперед" та балансуючому ринку", - цитує Трохимець.

Він наголошує, що Комітет з питань інтеграції України з Європейським Союзом не розглядав даної правки на відповідність нормам права ЄС. 

"Дана правка суперечить міжнародним зобов’язанням, взятим на себе Україною у рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Однак, народний депутат Герус Андрій Михайлович з трибуни заявив, що така норма є дискримінаційною і має бути виключена з українського законодавства, про що він повідомив представників Енергетичного Співтовариства, а останні нібито погодились з його твердженням", - йдеться в тексті петиції.

Автори і підписанти петиції просять Зеленського внести як невідкладний проект закону України, згідно з яким запропонувати ВР внести до ст. 67 закону України "Про ринок електричної енергії" норму наступного змісту: "Увесь обсяг електричної енергії, імпортованої з держав, що не є сторонами Енергетичного Співтовариства, продається виключно на ринку "на добу наперед" та балансуючому ринку".