"Жодної капітуляції": очільник Закарпаття скликав брифінг, щоб підтримати Зеленського і "формулу Штайнмаєра"

Голова Закарпатської облдержадміністрації Ігор Бондаренко пояснив свою позицію щодо "формули Штайнмаєра"

Про це повідомляє tsn.ua
 
"З огляду на неоднозначну реакцію суспільства хочу донести до всіх закарпатців позицію президента України Володимира Зеленського, з якою я погоджуюся та підтримую повністю. Жодної зради немає. Президент України, як і всі українці, хоче завершення війни та повернення всіх територій без винятку. Нині існує єдиний майданчик, де ці питання можуть обговорюватися на найвищому рівні – це зустріч у "нормандському форматі", - наголосив він.
 
За словами Бондаренка, головна перепона для такої зустрічі була "формула Штайнмаєра".
 
"Не варто лякатися "формули Штайнмаєра". Бо вона не передбачає, що Україна визнає анексію Криму і відмовляється від Донбасу, вона не передбачає, що вибори на Донбасі – уже завтра, не передбачає, що вони пройдуть під дулом кулеметів. "Формула Штайнмаєра" каже лише одне – коли запрацює закон про особливий статус Донбасу після проведення там місцевих виборів, які відбудуться за Конституцією України, законодавством України та після публікації звіту ОБСЄ про те, що вибори відбулися відповідно до міжнародних демократичних стандартів. Лише з цим погодилася Україна у Мінську. І жодних спільних угод із "ДНР" і "ЛНР" не підписувалося", - зазначив голова ОДА. 
 
Окрім цього Бондаренко заявив, що позиція Зеленського - чітка і зрозуміла та  співпадає з позицією українців.
"Донбас – це Україна, там повинні запанувати мир, має відбутися повне припинення вогню та виведення іноземних військових формувань. На українсько-російському кордоні з нашого боку повинні бути українські прикордонники. Має відбутися обмін полоненими. І щоб всі наші громадяни повернулися додому. Вибори мають відбутися не під дулами кулеметів, а за українським законодавством, з доступом кандидатів від українських політичних сил, українських ЗМІ та міжнародних спостерігачів, можливості реалізації свого виборчого права усіма внутрішньо переміщеними особами. На зустрічі в нормандському форматі новий закон про особливий статус підписуватись не буде. Чинний закон діє лише до 31 грудня, а від 1 січня буде новий закон, який писатиметься не в кулуарах Офісу президента чи парламенту. Він буде написаний у співпраці і обговорення з українським суспільством", - додав він. 
 
Також Бондаренко запевнив, що жодна "червона лінія" не буде перетнута.
 
"Жодної капітуляції немає і, потворюю, не може бути. Як і жодної здачі національних інтересів. Жодних договорняків та глобальних кроків без згоди народу України. Йдеться лише про повернення людей, наших територій, наших полонених і нарешті - миру. Шлях цей буде довгим і складним. Та ми повинні пройти його разом. І тут нам потрібна єдність і, як ніколи, стриманість і зваженість. Схід і захід – разом. Слава Україні", - резюмував він.