Ferrexpo Жеваго збудує сонячну електростанцію без будь-яких державних коштів та зеленого тарифу

Залізорудна компанія Ferrexpo бізнесмена Костянтина Жеваго побудує сонячну електростанцію без використання компенсації з бюджету, субсидій або "зеленого тарифу"

Про це йдеться у повідомленні компанії.

Залізорудна компанія Ferrexpo (Швейцарія, ключовий акціонер якої - український бізнесмен Костянтин Жеваго) інвестує в проект по установці сонячних батарей і отримання сонячної енергії. 

“Потужність комплексу становить 5 МВт”, - йдеться в повідомленні.

Наголошується, що фінансування проекту повністю здійснюється самою компанією без використання державних програм компенсацій, субсидій, дотацій і “зеленого тарифу”.

“У США, ЄС, Австралії, Японії і навіть Китаї сьогодні не використовуються будь-які державні або неринкові дотації, відновлювальна енергія виробляється в конкурентних умовах з іншими джерелами енергії. Вироблені обсяги будуть використовуватися як для власних потреб підприємств, так і для поставок третім особам”, — повідомляють в Ferrexpo.

Сонячні панелі будуть встановлені на відвалах кар'єрів. Це дозволить не займати корисні площі і знайти раціональне застосування площам, на яких розташовано гірські відвали.

“Собівартість такої електроенергії вже сьогодні значно нижче, ніж та, яку Ferrexpo зараз купує на енергоринку”, - відзначили в компанії.

Після реалізації пілотного проекту Ferrexpo планує перейти до повномасштабної заміни закупівлі електроенергії з енергоринку на виробництво відновлюваної енергії сонця.

Ferrexpo - швейцарська залізорудна компанія з активами в Україні. Основною діяльністю компанії є виробництво і експорт високоякісних залізорудних окатишів, які використовуються при виплавці сталі.

Поточні виробничі активи - Полтавський і Єристівський ГЗК. Ferrеxpo plc володіє 100% акцій Ferrexpo AG, якій, у свою чергу, належить 100% акцій Полтавського ГЗК і 100% акцій Єристівського ГЗК. У 2018 г. компанія виробила 10,6 мільйона тонн залізорудних окатишів.

Акції Ferrexpo котируються на основному майданчику Лондонської фондової біржі під тікером FXPO.