"Справа Мартиненка" в Антикорупційному суді перекинута вже на третю колегію суддів - адвокат

Вищий антикорупійний суд ухвалив незаконне рішення про передачу "справи Мартиненка" до вже третьої колегії суддів, при цьому розгляд справи по суті гальмується

Про це заявив адвокат Петро Бойко, повідомляє прес-служба екс-депутата Миколи Мартиненка.

"18 жовтня Антикорупційний суд відмовився розглядати справу, одним із фігурантів якої є Микола Мартиненко. Колегія суддів на чолі з Є.Круком задовольнила клопотання САП і передала цю справу до іншої колегії суддів ВАКС, яка має розглядати "справу Скаленка і Святненка" (раніше вона була виділена із провадження по "Енергоатому"), -  вказав адвокат.

За його словами, захист теж пропонував об’єднати ці 2 справи, але передати "справу Скаленка і Святненка" до колегії, яка розглядає "справу Мартиненка". "Відповідно до Кримінально-процесуального кодексу, цей суд мав об’єднати справи і взяти "справу Скаленка-Святненка" як складову до свого провадження. Але колегія суддів на чолі з Круком відмовилась це робити і навпаки - за клопотанням САП вирішила передати «справу Мартиненка» іншому складу суду для об’єднання. Тобто, ухвалила рішення не лише з порушенням закону, але й замість інших суддів, які ще не почали нічого розглядати", - сказав Бойко.

"Таким чином, "справа Мартиненка" у ВАКС перекинута  вже на третю (!) колегію суддів. Раніше одна колегія суддів відмовилась від її розгляду, тепер це після звернення САП зробила друга", – наголосив адвокат.

На думку захисту, "маніпуляції з неодноразовим перекидуванням справи від одних суддів до інших можуть свідчити про таємні внутрішні домовленості у ВАКС  -  і це дуже погано для репутації нового суду. Це говорить про втрату незалежності, про суб‘єктивний підхід саме до цієї справи.  Дуже схоже,  що НАБУ і САП намагаються впливати на суд, щоб змусити його ухвалити не правове, а політичне рішення. За ці три роки ми переконалися, що НАБУ контролює Солом’янський і Шевченківський райсуди, Апеляційний суд, тиснуло на Верховний Суд. А тепер намагається впливати на Антикорупційний суд – бо дуже боїться розвалу справи. Робота з суддями стала для НАБУ єдиним способом уникнути ганьби", - підкреслив адвокат.

У Мартиненка вказали, що "ця справа є суцільним фейком. Це процесуальне сміття, де немає ні збитків для держави, ні складу злочину. Ми 3 роки чекаємо на справедливе правосуддя, але поки що спостерігаємо суб’єктивний підхід в інтересах НАБУ", - відзначив адвокат.