Зеленський запропонував скасувати держмонополію на виробництво спирту

Президент України Володимир Зеленський запропонував скасувати державну монополію на виробництво спирту з 1 січня 2020 року

Про це повідомила прес-служба глави держави.

У разі прийняття законопроекту виробництвом спирту зможе займатися будь-яка компанія, яка отримає необхідну ліцензію. Зараз спирт легально виробляють тільки заводи ДП "Укрспирт".

Оптова торгівля харчовим спиртом також буде здійснюватися за ліцензією. Етиловий спирт для медичних і ветеринарних цілей зможуть продавати медустанови і компанії зооветеринарної поставки незалежно від форми власності за наявності ліцензії.

Законопроект передбачає повну лібералізацію експорту спирту, а його імпорт до 1 січня 2022 року дозволений тільки уповноваженим Кабміном державним підприємствам.

Ухвалення законопроекту покликане створити в Україні цивілізований конкурентний ринок спирту і лікеро-горілчаних виробів. 

"Протягом останніх 10 років виробництво легального харчового спирту в Україні скоротилося в чотири рази. У той же час частка тіньового обороту харчового спирту зросла з 10% в 2007 році до 55% від загального споживання харчового спирту в країні в 2019 році", - заявили в Офісі президента.