Коболєв закликав Раду ухвалити закон про ГТС

За його словами, Верховна Рада має ухвалити у другому читанні законопроєкт про анбалдінг, бо це передумова для збереження транзиту російського газу з 2020 року

Про це повідомляє пресслужба НАК Нафтогаз.

"Ухвалення цього законопроєкту необхідне для вчасного завершення процесу відокремлення оператора ГТС від Нафтогазу. Це, в свою чергу, вкрай важливо для виконання Україною міжнародних зобов’язань та збереження нашою країною транзиту газу", - зазначив Коболєв.

Він окремо звернув увагу депутатів на те, що Україні необхідно завершити сертифікацію ТОВ "Оператор ГТС України" (ОГТСУ) до 1 січня, коли завершиться дія чинного транзитного контракту з Газпромом, тому якомога швидше ухвалення законопроєкту Верховною Радою критично важливе.

"ГТС буде збережена у державній власності – не передбачається жодних змін цього статусу. Вона перебуватиме в управлінні оператора на підставі угоди господарського відання. В свою чергу, ОГТСУ належатиме ПАТ "Магістральні газопроводи України", власником якого є Міністерство фінансів України", - сказав Коболєв.

Водночас Коболєв запропонував депутатам зберегти можливість залучення міжнародних партнерів до управління ГТС за погодженням з Верховною Радою.

"Важливо зберегти право Верховної Ради, яке закріплене в законі "Про ринок природного газу", щодо залучення до ОГТСУ, за погодженням парламенту, партнерів з часткою до 49%. Це, з одного боку, не змінює суті – адже без рішення Верховної Ради нічого не відбудеться. Але, з точки зору перемовин з закордонними партнерами, ми залишаємо вікно можливостей та доводимо конструктивність наших підходів", - зазначив керівник Нафтогазу.