Паралімпійська чемпіонка пішла з життя за допомогою евтаназії

Паралімпійська чемпіонка-2012 з Бельгії Маріка Верворт пішла з життя у віці 40 років за допомогою евтаназії

Про це повідомляє Time.

У Бельгії провели евтаназію учасниці Паралімпійських ігор в Лондоні і Ріо-де-Жанейро Маріці Верворт. Спортсменці було 40 років.

У віці 14 років у Верворт діагностували прогресуючу тетраплегію - руховий параліч рук і ніг, причиною якого став рідкісний порок шийних хребців.

У процесі лікування Верворт почала займатися баскетболом на візках, пізніше - триатлоном. Коли її стан погіршився вона перейшла у спринт на візках. У цій дисципліні бельгійка виграла золоту нагороду на дистанції 100 м на Паралімпійських іграх-2012 року, де також завоювала срібну медаль на 200 м.

Захворювання Верворт продовжувало прогресувати та викликало сильні болі, через які спортсменка майже не могла спати. У Верворт також почалися епілептичні напади - під час одного з них в 2014 році вона перекинула собі на ноги каструлю з окропом, через що чотири місяці провела у лікарні.

Перед Паралімпіадою-2016 Верворт заявила, що почала замислюватися про евтаназію. Бельгійка виграла у Ріо ще дві медалі - срібну та бронзову.

Верворт активно захищала права хворих на евтаназію. Сама спортсменка пройшла формальні процедури, що дають їй право на добровільний відхід з життя, ще у 2008 році і пізніше підкреслювала, що саме це дозволило їй чітко розуміти, що її власне життя перебуває у її руках.