Пакет проєктів і безпека в Чорному морі: Зеленський про досягнуті на зустрічі зі Столтенбергом домовленості

Президент України та генеральний секретар НАТО провели зустріч та обговорили кроки подальшої співпраці

Про це заявив Володимир Зеленський під час спільного брифінгу з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом за підсумками зустрічі, передає Еспресо.TV.

"Наша зустріч доводить, що Україна залишається важливим партнером Альянсу, і взаємодія з НАТО зміцнюється. Україна фактично розташована на південносхідному фланзі Альянсу і є невід'ємною частиною євроатлантичного безпекового простору. У ньому Україна є не лише споживачем, а й багаторічним постачальником безпеки", - зазначив президент України.

Він зауважив, що було приємно почути, що в НАТО визнають професійність українських військових і дуже цінують внесок України у спільну співпрацю.

"Не будучи членом НАТО, наша держава бере участь в усіх операціях і місіях Альянсу", - підкреслив Зеленський.

Він подякував генсеку НАТО за "незмінну підтримку нашої незалежності, нашого суверенітету і територіальної цілісності України в межах її міжнародно визначених кордонів, включаючи Крим".

Під час зустрічі Зеленський та Столтенберг підбили підсумки співпраці, оцінили досягнення та обмінялись думками про посилення взаємодії. 

"Комплексний пакет допомоги НАТО для України є історією успіху, - зазначив голова держави. - Ми покращуємо сумісність наших збройних сил і зміцнюємо можливості для захисту власної країни".

Так, зокрема президент України та генеральний секретар НАТО сьогодні домовились про оновлений консолідований пакет проєктів і практичних заходів, обговорили перспективи співпраці в рамках програми розширених можливостей НАТО. 

"Я довів, що Україна вже сьогодні готова вийти на цей новий рівень партнерства з Альянсом. Ми також продовжимо спільне зміцнення безпеки і стабільності у Чорноморському регіоні. Будемо нарощувати обмін інформацією, розвивати лінії комунікації, активізуємо проведення спільних навчально-тренувальних заходів. Ми вітаємо допомогу Альянсу та окремих країн-членів у розбудові спроможності ВМС, зокрема для базування нашого флоту. Це наш пріоритет і практичний внесок у безпеку Чорноморського регіону", - додав Зеленський.