"Руху за клімат не потрібні нагороди": Грета Тунберг відмовилась від премії у $52 тис.

16-річній активістці зі Швеції присудили премію Північної ради, але вона відмовилась від неї

Про це Грета Тунберг написала в Instagram.

Щороку Північна рада нагороджує людей, які доклали зусиль до привернення уваги до проблем навколишнього середовища. Цього року її присудили шведській активістці.

Вона назвала отримання екологічної премії "величезною честю".

"Але рух за клімат більше не потребує нагород. Нам потрібно, щоб наші політики та люди при владі почали дослухатися до сучасної, найкращої з доступних наук. Північні країни мають відмінну репутацію по всьому світу, коли мова заходить про проблеми навколишнього середовища. У них нема недостачі хвалькуватості. Вдосталь і красивих слів. Але коли справа доходить до фактичних викидів та наших екологічних слідів на душу населення – якщо враховувати споживання, імпорт, авіацію та судноплавство – то це зовсім інша історія", - зазначила Грета.

Вона вкотре звернула увагу на проблеми клімату, видобуток нафти та газу, що генеруватимуть викиди CO2 у 1,3 тонни.

"Ми належимо до країн, які мають можливість зробити більше за інших. І все одно наші країни не роблять в основному нічого. Тому до того, поки ви не почнете діяти згідно з тим, що кажуть вчені, я вирішила не приймати екологічну премію Ради Північних країн та призовий фонд у 500 тис. шведських крон", - пояснила Тунберг.