Українських дипломатів не пустили на зустріч Данилюка та Єрмака з посадовцями Білого дому, - Чалий

Дипломати посольства України в США не були допущені на зустріч колишнього секретаря РНБО Олександра Данилюка та помічника президента України Андрія Єрмака з представниками Білого дому, яка пройшла 10 липня

Відповідні вказівки, згідно з наявною інформацією, надійшли з Офісу президента Володимира Зеленського, заявив колишній посол України в США Валерій Чалий в інтерв'ю Радіо НВ.

"Я мав би бути на цій зустрічі як посол, <...> але, пройшовши вже через [службу] безпеки Білого дому, зайшовши до будівлі Ради національної безпеки, мені було сказано, що дипломати (не тільки посол, а дипломати посольства) не мають брати участі в цій зустрічі. <...> Я виконав це доручення, бо посилання було, що це доручення з Києва, тобто з Офісу президента (причому не з Міністерства закордонних справ)", - розповів дипломат.

За словами Чалого, він описав подію в офіційному листуванні із зовнішньополітичним радником глави українського МЗС Вадима Пристайка. Однак, як припускає співрозмовник НВ, "інші люди" ознайомили з цим листом і самого президента Зеленського.

"Таким чином, я зафіксував із цього моменту, з 10 числа [липня, - Ред.], що дипломати фактично були відсторонені від підготовки візиту президента і від спілкування на найвищому рівні", - підкреслив Чалий.

Крім цього, дипломат також додав, що з 10 липня в офіційному спілкуванні між США і Україною почали застосовуватися "якісь інші методи роботи", крім як через посольства країн.