Інститут масової інформації закликав військових та правоохоронців вирішити проблему "ручної акредитації" у зоні ООС

Громадська організація “Інститут масової інформації” закликає Міністерство оборони, СБУ та правоохоронні органи виконувати норми законодавства України про інформацію і не перевищувати повноважень

Заява оприлюдена на сайті ГО. 

"Акредитація журналістів в зоні ООС має відбуватись за зрозумілими і публічно оголошеними правилами, відповідно до чітко встановлених критеріїв. Неприпустимим є "ручне керування" питаннями акредитації журналістів без визначеності критеріїв допуску або недопуску журналістів до акредитації", - йдеться у заяві. 

В ІМІ наголошують, що акредитація не може бути єдиною підставою для допуску журналістів в зону ООС і має відповідати вимогам закону "Про інформацію", якою передбачено, що акредитація спрямована на допомогу в діяльності журналістів, і відсутність акредитації не може бути підставою для обмежень в діяльності журналістів.

"Встановлення при цьому обмежень для пересування журналістів є неприпустимим прикладом незаконного обмеження свободи слова і законної професійної діяльності журналістів", - пишуть у організації.

Там зазначили, що законодавство України не містить обмежень щодо пересування громадян України, окрім власне бойових позицій в зоні ООС. Тому звичайна фізична особа може пересуватись в зоні ООС без обмежень (окрім бойових позицій).