РПЦ не згадуватиме Александрійського патріарха під час служб - образилася на визнання ПЦУ

Російська православна церква більше не згадуватиме під час своїх богослужінь патріарха Александрійського Феодора

Про це заявив заступник голови синодального відділу зовнішніх церковних зв’язків РПЦ протоієрей Микола Балашов, передає "Интерфакс".

Таке рішення у РПЦ ухвалили через визнання Александрійським патріархатом Православної церкви України.

"Російська православна церква глибоко засмучена інформацією про рішення Александрійського патріарха Феодора визнати Епіфанія Думенка як керівника Православної церкви України і поминанням його імені в диптихах Александрійської церкви. Це означає, що поминання імені Александрійського патріарха не зможе продовжуватися при здійсненні патріарших богослужінь в Російській православній церкві", - заявив Балашов.

За його словами Балашова, Синод РПЦ "розгляне повідомлення, що надійшли, для прийняття подальших рішень".

Нагадаємо, 8 листопада патріарх Александрійський і всієї Африки Феодор ІІ вперше згадав ім’я предстоятеля ПЦУ в диптиху православних церков під час богослужіння в храмі Архангелів у столиці Єгипту Каїрі. Таким чином, Александрійський патріархат став третьою з 15 помісних православних церков, які вже визнали ПЦУ - після Вселенського патріархату та Елладської православної церкви у Греції.

Александрійський патріархат - один із чотирьох найдавніших історичних православних патріархатів і один із найавторитетніших у православному світі. Він посідає друге місце після Вселенського патріархату в диптиху - традиційному переліку помісних православних церков.