Світовий борг сягнув 230% від ВВП: це рекордний рівень - глава МВФ

Світовий борг, як державний, так і приватний, досяг рекордного рівня - $188 трлн, що становить близько 230% світового ВВП

Про це заявила директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва, повідомили у МВФ.

Георгієва зазначила, що основною рушійною силою зростання боргу є приватний сектор, на який припадає майже дві третини загального рівня заборгованості.

У той же час директор МВФ відзначила і загрозливі тенденції в сфері нарощування державних боргів.

“Державний борг в країнах з розвиненою економікою знаходиться на рівнях, яких не було з часів Другої світової війни. Державний борг країн з ринком, що формується, знаходиться на рівні, який останній раз спостерігалося під час боргової кризи 1980-х років. В останні п’ять років в країнах з низьким рівнем доходу різко зріс їх борговий тягар”, - сказала вона.

Георгієва зазначила, що, згідно з дослідженнями МВФ, під час кризи 2008 року пряма державна підтримка тільки фінансових установ склала $1,6 трлн.

Директор МВФ підкреслила, що в країнах з низьким рівнем доходів високий рівень заборгованості може поставити під загрозу цілі розвитку, оскільки уряди витрачають більше на обслуговування боргу і менше на інфраструктуру, охорону здоров’я та освіту.

“За нашими оцінками, 43% країн з низьким рівнем доходу або схильні до високого ризику виникнення боргових проблем, або вже знаходяться в тяжкому становищі”, - додала Георгієва.

Вона перелічила три пріоритети, які можуть допомогти змінити ситуацію в розвиткових країнах:

Читайте також: США найбільший боржник у світі і при цьому - найбільша економіка. Як маніпулюють показником держборгу