Рада попередньо підтримала закон про ринок землі

Верховна Рада проголосувала за законопроєкт про ринок землі у першому читанні

За” законопроєкт №2178-10 проголосували 240 народних обранців, передає Еспресо.TV

Серед тих, хто проголосував 227 - депутати від “Слуги народу” та ще 13 - самовисуванці.

Під час виступів представників фракцій проти законопроєкту про ринок землі виступили "Голос", "Батьківщина", "Європейська солідарність" і "Опозиційна платформа - За життя". Таким чином, розгляд законопроекту підтримує тільки фракція "Слуга народу".

Згідно з пояснювальною запискою, проєкт закону від передбачає з 1 жовтня 2020 скасування заборони на продаж землі. 

У документі прописали, що купувати земельні ділянки зможуть громадяни України, територіальні громади, держава, юридичні особи України та іноземні громадяни і особи без громадянства у разі набуття в порядку спадкування та обов’язком відчужити ділянку протягом року.

Встановлюється правило, за яким до 1 січня 2024 року не допускається набуття юридичними особами, бенефіціарним власником (контролером) яких є іноземці, особи без громадянства, юридичні особи, створені за законодавством іншим, ніж законодавство України, іноземні держави права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення.

Обмеження не допускають набуття у власність більше 35% сільськогосподарських земель об'єднаної громади, 15% сільськогосподарських земель області та 0,5% сільськогосподарських земель України;

Встановлюється мінімальна стартова ціна продажу земельних ділянок державної та комунальної власності на земельних торгах на рівні не нижче нормативної грошової оцінки.

Читайте також: Не більше 200 га в одні руки та без росіян: що пропонує законопроєкт про ринок землі. Інфографіка