Яценюк виграв два суди щодо "Стіни" з Росією

Колишній прем’єр-міністр Арсеній Яценюк у цьому році виграв два позови про захист честі гідності і ділової репутації у зв’язку з публікаціями щодо його причетності до корупції на будівництві прикордонних споруд на російсько-українському кордоні

Про це повідомляє "Судовий репортер" з посиланням на рішення суду.

23 жовтня 2019 Деснянський райсуд Києва задовольнив позов Яценюка до громадянина Михайла Шнайдера. У липні 2019 чоловік написав у Facebook: "Это свежие фото знаменитой "Стены Яценюка". Той самой стены, на сооружение которой, уже выделили более МИЛЛИАРДА ГРИВЕН. Столбы и совсем немного колючей Проволоки. Правда впечатляет, Друзья? ". До публікації автор додав зображення невідомого походження, які ілюструють якісь стовпчики з натягнутим колючим дротом, а також табличку з написом "Увага! Державний кордон України прохід заборонено". Повідомлення начебто також поширили веб-сайти окремих ЗМІ зокрема – ZNAJ.UA".

У позові йшлося, що інформація є неправдивою та недостовірною  і принижує честь, гідність та ділову репутацію Яценюка. Суд вимогу задовольнив і визнав інформацію недостовірною і зобов’язав спростувати її в такий самий спосіб, як вона була розповсюджена.

У грудні 2018 року суд уже зобов’язував громадянина Шнайдера спростувати повідомлення про те, що "Яценюк проживає на території іноземної держави ("Шикарном доме на берегу Океана"), має рахунки у закордонних банках та грошові кошти на них, причетний до "афер з держзакупівлями", "газових схем", започаткування проекту "Стіна" з метою отримання матеріальної вигоди, з цинізмом та нахабністю надав пропозицію щодо внесення змін до Конституції України з метою "відкриття можливостей для заробітку".

27 вересня 2019 Вінницький міський суд також за позовом Яценюка визнав недостовірною інформацію, яку поширила деяка Ірина Угрюмова, а саме що Яценюк, його дружина і доньки проживають поза межами України та є громадянами США, що позивач лише зрідка приїжджає в Україну, а також, що після Майдану він набув неймовірний статок і основним об’єктом наживи стала стіна на кордоні з Росією, на яку було виділено понад мільярд гривень і за п’ять років немає ні "стіни", ні грошей, а також те, що Яценюк був неодноразово "замішаний в корупційних скандалах".

Нагадаємо, що в червні 2019 антикорупційна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт у справі про розтрату кошті на проекті "Стіна". Обвинувачені – восьмеро осіб. Це посадовці Державної прикордонної служби України та представники бізнесу.

За версією НАБУ, мало місце завищення обсягів фактично виконаних робіт та залучення фіктивних підприємств товариств для виведення коштів у готівку коштів. Сума, завданих державі збитків, за даними експертиз, становила 16,7 млн грн.

За інформацією ЗМІ, завершити будівництво обіцяють у 2021 році, наразі виконано 30% робіт. "Стіна" має обійтися державі в 4 мільярди гривень.