Парламент і Кабмін хочуть легалізувати найнебезпечніші азартні ігри - Інститут майбутнього

Урядовий законопроект про легалізацію грального бізнесу створює умови для стимулювання високоризикових азартних ігор, таких як букмекерство і онлайн ставок, які, звичайно, більш прибуткові, але одночасно і найбільш шкідливі з точки зору адиктивної (залежності) гравців

Таку думку висловив Олександр Чебаненко, експерт Українського інституту майбутнього.

За словами експерта, замість того щоб посилювати вимоги до моніторингу високоризикових ігор, законопроект спрощує систему їх моніторингу, не містить інструментів захисту гравців від шахрайства з боку букмекерів відповідно до світових бетінгових стандартів, не містить вимог щодо страхування виграшів в букмекерстві.

Чебаненко заявив, що проект закону має чисто протекціоністський характер: " Також важко не засумніватися у відсутності фаворитизму по відношенню до крупних гравців-букмекерів, яких деякі норми виводять з-під дії обмежень, встановлених законопроектом, в першу чергу, щодо офшорної діяльності та зв'язків з країною-агресором".

Крім того, експерт зазначив, що в законопроекті присутні дискримінаційні норми щодо, як це не дивно, державних лотерей, тобто ігор з найменшим ступенем звикання гравців, і в цьому теж можна угледіти протекціонізм на користь букмекерів.

"Оскільки потреба певної частини суспільства в отриманні грошей без докладання зусиль буде існувати завжди, легалізація грального бізнесу вкрай необхідна. Але держава не має права використовувати соціальний інфантилізм певних громадян, організовуючи умови для досить законного відбору грошей у них", - вважає Чебаненко.

 

Експерт Інституту майбутнього впевнений, що законопроект № 2285 не можна приймати в такому вигляді.

 

Як повідомлялося раніше, 60% українців вважають, що влада не повинна легалізувати азартні ігри.