ГПУ ще не передала до ДБР матеріали проваджень щодо справ Майдану, - Труба

Голова ДБР Роман Труба спростував те, що розслідування справ Майдану зупинено начебто через відсутність норми в законодавстві про переведення слідчих Генпрокуратури до Держбюро розслідувань

Про це він написав у своєму Telegram-каналі.

"По-перше, ДБР поки нема що розслідувати – Генеральна прокуратура України фізично ще нам не передала матеріали проваджень. Наразі вони проводять інвентаризацію – там тисячі томів. По законодавству вони мають передати матеріали протягом трьох місяців – цей процес не залежить від ДБР", - написав Труба.

Він зазначив,що зі 114 кримінальних проваджень до ДБР переходить менше половини – близько 50.

"По-друге, слідчі ДБР готові приймати матеріали проваджень та продовжувати розслідування. Сьогодні я призначив в.о. керівника підрозділу з розслідування злочинів, вчинених у зв’язку із масовими протестами у 2013-2014 роках. Слідча група комунікує з представниками прокуратури: все працює злагоджено", - зауважив очільник Держбюро.

Він додав, що йдеться про скорочений відбір, а не переведення слідчих.

"По-третє, ми завжди говорили не про автоматичне переведення слідчих ГПУ, а про скорочену процедуру конкурсного відбору. Я лише за те, щоб розслідування завершили ті люди, які займалися ним всі роки, але водночас переконаний, що співбесіда з ними має відбутися", - додав Труба.

Він також додав, що не потрібно винити держбюро у перегляді справ.

"Я би хотів, щоб після шести років розслідування матеріали проваджень були скеровані до суду, а не передані до інших правоохоронних органів. Але цього не відбулося. Тому не потрібно звинувачувати ДБР в тому, що матеріали доведеться переглядати наново", - підсумував Труба.