З 1 квітня лікарні стануть більш автономними, - Гончарук

Прем'єр-міністр Олексій Гончарук розповів, що реформи закладені в бюджет та анонсував перші зміни з 1 квітня

Про деталі нових етапів медреформи прем'єр-міністр розказав на власному брифінгу по результатах засідання уряду, передає Eспресо.TV.

Гончарук відзвітував про 20 прийнятих документів, що дадуть світло реформі. За словами прем'єра, 1 квітня 2020 року запустять програму медичних гарантій.

"З 1 квітня у нас змінюється підхід до фінансування системи охорони здоровля. Це означає, що лікарні стануть автономними, що фактично головні лікарі будуть більш вільними в розпорядженні коштами, Це дозволить їм більш ефективно управляти ресурсами, закупками медобладнання" - пояснив голова уряду.

Гончарук додав, що такі медичні послуги, як допомога при інфаркті, інсульті чи пологах будуть повністю фінансуватися державою. Держава буде платити за конкретну послугу, що надає лікарня, і прем'єр вважає, що така система допоможе у встановленні автономності лікарень. 

Також прем'єр анонсував введення нової системи фінансування заробітних плат медпрацівникам. Гончарук стверджує, що вона була випробована на Полтавській області цього року і піддослідна область виявилась єдиною без заборгованості по зарплатах лікарям.