У Росії продовжили попереднє розслідування справи українських моряків

ФСБ продовжила термін попереднього розслідування у справі українських військових моряків до 25 січня 2020 року

Про це повідомив у Facebook адвокат Микола Полозов.

"Начальник Слідчого управління ФСБ Росії генерал-лейтенант юстиції М.В. Шишов продовжив термін попереднього розслідування у справі щодо українських військових моряків ще на 2 місяці, до 25 січня 2020 року", - написав Полозов.

За словами адвоката, за цей термін слідство має намір отримати відповідь від оперативників з приводу проведення оперативно-розшукових заходів, а також допитати якогось свідка.

Після чого повідомити обвинуваченим і захисту про завершення слідчих дій і надати матеріали справи для подальшого ознайомлення в порядку ст. 217 КПК РФ.

Полозов уточнив, що слідчі дії у відношенні військових моряків не заплановано, українців на слідчі дії не викликали.
  • Нагадаємо, 25 листопада 2018 року в районі Керченської протоки Росія захопила українські військові кораблі, які здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполь. Про намір вони, відповідно до міжнародних норм, поінформували іншу сторону. Однак замість забезпечити фарватер, російські диспетчери викликали кораблі ФСБ. Російські кораблі "Соболь", "Дон", "Мангуст"та "Суздалець" здійснили напад на кораблі ВМС України.
  • 27-28 листопада окупаційні "суди" в Криму заарештували 24 захоплених у полон українських моряків. Усім захопленим Росією українським морякам висунули звинувачення в "незаконному перетині кордону".
  • Усі захоплені Росією українські моряки назвалися військовополоненими.
  • В ООН визнали військовополоненими захоплених Росією українських моряків.
  • 25 травня 2019 року Міжнародний трибунал ООН з морського права вирішив, що Росія має негайно звільнити полонених українських моряків та затримані військові судна й повернути їх Україні.
  • 7 вересня 2019 року Росія повернула Україні всіх 24 моряків у рамках обміну за формулою 35 на 35.
  • 18 листопада 2019 року Росія повернула Україні захоплені військові судна: "Бердянськ", "Нікополь" та буксир "Яни Капу".