Суд над Альперіним: прокурори вимагають заставу у 288 мільйонів

У Вищому антикорупційному суді обирають запобіжний захід бізнесмену Вадиму Альперіну

Про це передає кореспондент Еспресо.TV із зали засідань.

Альперіна підозрюють в організації схеми зі зменшення мита на імпортовані товари, що вилилося в серйозні збитки для країни. Робив він це, на думку слідства, за допомогою українських митників.

Прокурори звинувачують Вадима Альперіна переслідуванні правоохоронців, які  займалися слідством по його справі (контрабанда в Одесі), пропонуванні хабарів правоохоронцям, суддям та прокурорам. За словами прокурорів САП, Альперін впливав майже на всі правоохоронні органи в Україні.

Прокурори наполягають на тому, що підприємець може переховуватись через наявність громадянства Ізраїлю, а також впливатиме на свідків і правоохоронців та зможе знищувати документи, якщо його відпустити на свободу.

Сторона звинувачення наголошує, що Альперін причетний до низки фірм, які за заниженими цінами ввозили товари до України. Сума збитків від схеми, до якої причетні і працівники митниці, склала 77 млн гривень.

Також прокурори стверджують, що підозрюваний отримував "зливи" інформації від посадовців Державної казначейської служби, а також прокурора ГПУ, який за хабар обіцяв дані про плин розслідування.

Альперіну інкримінують організацію і керівництво злочинною групою, а також ухилення від сплати податків. Митника, що проходять по тій же справі та були затримані кількома днями раніше - зловживання службовим становищем.

Перед закінченням промови обвинуваченя прокурори встигли повідомити, що Альперін мав "листи витрат", де записував суми хабарів суддям та правоохоронцям. Так, зокрема звинувачення згадало дачу хабаря судді колишнього Вищого Адмінсуду Голяшкіну.

По сумі звинувачень прокурори просять суд обрати Вадиму Альперіну запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю застави 288 млн грн.

Засідання кілька разів переносили, Альперін просив дочекатися другого адвоката Андрія Федура, що перебував на засіданні у справі Пашинського. Згодом, адвокат Янченко викликав підзахисному швидку, суд оголосив перерву до 14:00.

Після перерви приїхав адвокат Андрій Федур. За його проханням, Альперіна випустили зі скляного боксу. "Навіть під час Нюрнберзького процесу обвинувачені не сиділи в клітці" - заявив адвокат. 

Захист стверджує, що - "НАБУ брутально порушило права громадянина України". Так адвокати коментують оголошення імені особи, яка внесла заставу за Альперіна у справі про пропонування хабаря детективу НАБУ.

Адвокати просять повністю відмовити прокурорам і не призначати Альперіну тримання під вартою із заставою. Просять звільнити його з-під варти у залі суду.